Home » Politică » Alegeri parlamentare 2016: Ştampile de control greşite, folosite pentru vot

Alegeri parlamentare 2016: Ştampile de control greşite, folosite pentru vot

Octavian Palade / 11.12.2016, 09:26
Alegeri parlamentare 2016: Ştampile de control greşite, folosite pentru vot

BEJ Alba a decis ca ştampilele de control greşite să fie folosite la turul de alegeri parlamentare din acest an. 

BEJ Alba a decis sâmbătă seară ca ştampilele de control greşite, inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe, să fie folosite la turul de alegeri parlamentare de duminică, precizând că eroarea materială trebuie să fie consemnată de fiecare din cele 390 secţii de votare unde s-a înregistrat această situaţie, transmite news.ro.

Conform unei hotărâri a Biroului Electoral Judeţean Alba, în 390 de secţii din cele 440 existente în judeţul Alba au fost greşite ştampilele de control, fiind tipărit eronat numele circumscripţiei electorale pe amprenta de cauciuc a ştampilei. Eroarea s-a înregistrat în toate secţiile de votare din judeţ, cu excepţia celor 50 din Alba Iulia.

După consultarea cu Biroul Electoral Central, BEJ Alba a decis că aceasta ”este o eroare materială de natură a nu influenţa procesul electoral”, iar ştampilele de control greşite vor fi folosite în procesul electoral. Biroul secţiei de votare va întocmi, înainte de începerea votării, un proces-verbal în care se va consemna eroarea amprentei de pe ştampila de control.

Alegeri parlamentare 2016: PSD a sesizat BEJ Alba

PSD Alba a sesizat sâmbătă seară Biroul Electoral Judeţean Alba şi autorităţile din Alba că ştampilele de control din secţiile de votare din judeţ au fost greşite, fiind inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe, solicitând înlocuirea urgentă a acestora.

Formaţiunea politică susţinea că a primit sesizări că ştampilele de control din secţiile de votare din judeţ au fost greşite şi inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe.

„Cu mai puţin de 12 ore înainte de începerea alegerilor parlamentare, aflăm cu indignare că procesul electoral din judeţul Alba riscă să fie grav afectat din cauza unei erori de nepermis. Tehnocraţii din Guvern şi reprezentanţii lor la nivel judeţean, care organizează alegerile parlamentare din acest an, au gafat din nou. Ştampilele de control din secţiile de votare din întreg judeţul Alba sunt realizate greşit. Astfel toate ştampilele de control care ar trebui să cuprindă numărul 1 alocat circumscripţiei electorale care formează judeţul Alba cuprind numere ale altor judeţe, mai exact sunt numerotate de la 1 la 78”, se preciza în comunicatul PSD Alba.

Social-democraţii din Alba susţineau că „această greşeală materială este inacceptabilă şi poate afecta din start procesul electoral”, astfel încât au sesizat Biroul Electoral Judeţean Alba, Biroul Electoral Central, precum şi Instituţia Prefectului Alba, pentru a lua toate măsurile necesare ca ştampilele de control să fie înlocuite.