Home » Politică » Dosar penal » Dosar CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: Penalul retrocedărilor

Dosar CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: Penalul retrocedărilor

Luminita Nitoiu / 30.11.2016, 23:25
Dosar CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: Penalul retrocedărilor

Un singur dosar Călin Popescu Tăriceanu este în analiza efectivă a procurorilor. Un al doilea dosar îl are ca suspect, încă neavând concret o acuzare. Toate detaliile le găsiți mai jos

Dosar penal Călin Popescu Tăriceanu: Dosarul retrocedărilor

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, este inculpat în dosarul retrocedărilor, în care deja a fost trimis în judecată din iulie 2016, fiind acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În dosarul retrocedărilor, apar și omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul al României, precum și un fost ofițer al serviciilor secrete israeliene, Tal Silbertsein, consultant politic pentru aproape 20 șefi de stat sau de guvern din lume, dar și din România (Traian Băsescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu).

În acest dosar, Călin Popescu Tăriceanu este judecat în legătură cu retrocedarea Fermei Regale Băneasa și a pădurii Fundul Sacului din Snagov, afaceri ce ar fi prejudiciat statul român cu peste 145 de milioane de euro.

Conform DNA, Tăriceanu a făcut declarații neconforme cu realitatea în legătură cu aspecte importante din dosar, fapt ce a condus la îngreunarea sau chiar la împiedicarea soluționării penale a cazurilor altor inculpați din dosar.

Potrivit unei false mărturii sub jurământ, Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi avut cunoștință despre retrocedarea către prințul Paul Philippe al României a unor suprafețe de teren din Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) și nici despre implicarea în acest caz de retrocedare a inculpaților Tal Silberstein, Benjamin „Beny” Steinmetz, Moshe Agavi, oameni de afaceri israelieni care controlează o rețea de firme din domeniul imobiliar (Beny Steinmetz are o avere evaluată de Forbes la peste 7 miliarde de dolari). În dosar, pe lângă Călin Popescu Tăriceanu, sunt implicați și Dan Cătălin Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei”, și Remus Truică, fost consilier al premierului Adrian Năstase, în legătură cu care procurorii DNA spun, de asemenea, că Tăriceanu a depus declarații mincinoase.

În același context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România„, arată procurorii.

Alte dosare ale lui Călin Popescu Tăriceanu

Din octombrie 2016 a apărut în mass-media suspiciunea că ar putea fi vizat în dosarul lui Bogdan Olteanu, finul său, care la momentul redactării acestui articol este cercetat în arest la domiciliu pentru că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii pe lângă membri ai Guvernului, în anul 2008, pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării.