Home » Știri » Alegeri Republica Moldova: Niciun candidat nu a obținut majoritatea

Alegeri Republica Moldova: Niciun candidat nu a obținut majoritatea

Octavian Palade / 31.10.2016, 09:46
Alegeri Republica Moldova: Niciun candidat nu a obținut majoritatea

Alegeri Republica Moldova: diferența dintre cei doi candidați la funcția de președinte, dupăr primul tur, este de aproape 10 procente.

Primul tur de alegeri în Republica Moldova a arătat că Igor Dodon şi Maia Sandu nu au obținut majoritatea necesară pentru ocuparea funcției de președinte. Astfel, pe 13 noiembrie se va organiza un al doilea tur de scrutin, după ce Igor Dodon, candidat susținut de Moscova, nu a obţinut, la limită, majoritatea voturilor de duminică, în primul tur, potrivit The Associated Press, citată de news.ro.

După numărarea majorității voturilor exprimate, Igor Dodon a obţinut 48,26% din voturile exprimate, în vreme ce candidata proeuropeană Maia Sandu a luat 38,42%.

În urma faptului că niciunul nu a obţinut o majoritate, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc pe 13 noiembrie între Igor Dodon şi Maia Sandu.

Scrutinul prezidențial de duminică a reprezentat o premieră pentru fosta țară componentă a URSSS: au fost primele alegeri prezidenţiale directe organizate în ultimii 20 de ani în Republica Moldova.

Moldovenii, nemulțumiți de extinderea uriașă a corupţiei, au păreri împărţite în privința unei apropieri de Europa şi a reluării relaţiilor cu Rusia.

Igor Dodon, cunoscut pentru pentru legăturile sale mai apropiate cu Moscova, s-a angajat să „restabilească relaţii ample de prietenie cu Rusia”.

Alegeri Republica Moldova: cine a rămas în cursă

Fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Igor Dodon a exploatat nemulţumirea populaţiei faţă de guvernele proeuropene care au ajuns la putere după 2009.

Maia Sandu, fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă a mişcării proeuropene, a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educaţiei.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, dar şi Rusia, încearcă să devină mai influente în Republica Moldova, un stat cu 3,5 milioane de locuitori, situat între România, un țară membră UE, şi Ucraina.