Home » Știri » Grevă generală în Sănătate: Directorii de spitale, nemulțumiți de protestul Sanitas

Grevă generală în Sănătate: Directorii de spitale, nemulțumiți de protestul Sanitas

Octavian Palade / 31.10.2016, 10:53
Grevă generală în Sănătate: Directorii de spitale, nemulțumiți de protestul Sanitas

Organizarea de grevă generală în Sănătate nemulțumește directorii de spitale. Aceștia spun că pacianții nu pot fi trimiși acasă fără un consult medical.

Decizia de a face grevă generală în Sănătate declanșată de Federația Sanitas nu este văzută cu ochi buni de managerii spitalelor, potrivit news.ro. Șefii unităților medicale afirmă că respectă decizia angajaţilor, dar, în același timp, spun că nu pot fi trimişi acasă pacienţii, fără un consult medical sau tratamente, cu atât mai mult cu cât unii vin de la distanţe foarte mari.

În plus, directorii spitalelor de urgenţă susțin că activitatea în respectivele unităţi nu poate fi oprită deoarece majoritatea cazurilor sunt grave.

„Nu poţi să asumi să refuzi un pacient pe motiv că este grevă. Angajaţii nu pot sta în curte dacă sunt de serviciu la Unitatea de Primiri Urgenţe şi vine ambulanţa”, a precizat Gheorghe Popescu, managerul Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon din Capitală.

Nici directorul Spitalului de Urgenţă Elias nu este de acord cu greva și avertizrază că intervenţiile chirurgicale care au fost programate nu pot fi oprite.

„Chiar dacă nu au fost internaţi azi (luni – n.r.), pacienţii care au fost programaţi pentru o intervenţie chirurgicală trebuie duşi în sală. Ei au fost internaţi, ca urgenţă, sunt cazuri grave, după toate analizele şi investigaţiile fost stabilită clar indicaţie operatorie. Nu ne putem juca cu viaţa bolnavilor”, afirmă dr. Doina Dimulescu, directorul Spitalului Elias.

Grevă generală, dar nu peste tot

Cei mai mulţi angajaţi ai Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) fac parte din sindicatul Solidaritatea Sanitară, federație care nu susţine greva Sindicatului Sanitas.

„Nu susţinem greva aceasta, pentru că nu au fost respectaţi paşii legali. Contractul colectiv de muncă expiră în 29 noiembrie, iar noi suntem în negocieri. Nu putem declanşa grevă dacă suntem în negocieri”, a subliniat Nicolae Ştefan, vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea Sanitară şi coordonatorul sindicatului în regiunea Bucureşti. El a ținut să asigure că activitatea la SUUB se desfăşoară în condiții normale.

O treime din personal asigură urgenţele la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri.

„Este greva Sanitas, oamenii sunt în curte, sunt asigurate urgenţele”, afirmă directorul medical al unităţii, dr. Cristian Niţescu.

Activitatea la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” este organizată astfel încât niciun aparţinător care vine să-şi ridice ruda decedată să nu fie refuzat.

„Nu putem să nu eliberăm actele necesare pentru ridicarea celor decedaţi. Nu putem opri necropsiile persoanelor care au fost aduse la Institut în acest sfârşit de săptămână. Activitatea poate fi redusă numai în acele servicii care nu au legătură cu aparţinătorii, poate unele analize care nu sunt absolut necesare”, a menționat directorul general al INML, Cristian George Curcă.

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” se confruntă cu un dublu protest: sindicaliştii Sanitas sunt nemulțumiți și de conducerea unității. Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală descoperite în timpul verificărilor la Institutul Ana Aslan.

Federaţia Sanitas a anunţat că aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat luni în grevă generală pentru că nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile cu privire la revendicările legate de Legea salarizării unitare. Șefii de sindicat spun că, pe parcursul protestului, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.