Home » Știri » Klaus Iohannis: Nu mai există obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada. S-a ajuns la un acord rezonabil

Klaus Iohannis: Nu mai există obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada. S-a ajuns la un acord rezonabil

Ionel Palade / 21.10.2016, 11:40
Klaus Iohannis: Nu mai există obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada. S-a ajuns la un acord rezonabil

Klaus Iohannis, preşedintele României, a precizat că s-a ajuns la un acord rezonabil pentru ambele părţi între România şi Canada pe tema Acordului Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA). 

Klaus Iohannis a anunţat că România nu mai are rezerve faţă de acest acord. Reamintim că opoziţia României în privinţa CETA a fost determinată de refuzul Canadei de a renunţa la vize pentru cetăţenii români, scrie news.ro.

Aflat la Bruxelles, pentru a doua sesiune de lucru a Consiliului European, preşedinte României a anunţat că ”în această dimineaţă s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, rezonabil pentru ambele părţi, şi în acest fel suntem în situaţia foarte potrivită pentru discuţia de azi de a ne retrage rezerva faţă de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada”.

Preşedintele a adăugat că de la 1 decembrie 2017 se va trece la ridicarea totală a vizelor. ”Înţelegerea e destul de bună. De la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză, iar de la 1 decembrie se va renunţa la viză pentru toţi”, a precizat Iohannis.

Totuşi, în următorii trei ani, ar putea fi pus în aplicare un mecanism de ”snap pack”, prin intermediul căruia Canada ar putea să reintroducă temporar vizele, dacă va fi depăşit un anumit număr de imigranţi ilegali.

Renunţarea la vize mai este condiţionată şi de parafarea acordului CETA şi de stabilirea unei înţelegeri între Valonia şi Canada.

Până acum, s-au desfăşurat diverse reuninuni între Canada, Comisia Europeană (CE), Bulgaria şi România, subiectul fiind liberalizarea vizelor.

Totuşi, în timp ce Bulgaria pare să fie de acord cu ridicarea progresivă a vizelor, România doreşte o liberalizare completă începând din 2017.

În cadrul unei reuniuni extraordinare dedicate comerţului, care s-a desfăşurat pe 18 octombrie la Luxemburg, ambele state au cerut garanţii scrise de la autorităţile canadiene, înainte să-şi dea acordul pentru CETA.

Preşedintele reuniunii, ministrul slovac al Economiei, Peter Žiga, a confirmat că participanţii la Consiliu cunosc poziţiile celor două ţări.

“Aş vrea să încurajez toţi participanţii la rezolvarea problemei cât mai rapid posibil”, a cerut el.

La rândul său, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a subliniat că “un acord (asupra CETA) nu a fost posibil deoarece România, Bulgaria şi Belgia au în continuare rezerve”.