Home » Știri » Ministerul Sănătății contestă în instanță greva generală din sistemul sanitar

Ministerul Sănătății contestă în instanță greva generală din sistemul sanitar

Octavian Palade / 01.11.2016, 12:37
Ministerul Sănătății contestă în instanță greva generală din sistemul sanitar

Ministerul Sănătății a depus o acţiune prin care cere instanţei să constate că greva generală a Federaţiei Sanitas nu este legală.

Ministerul Sănătăţii a transmis că a depus acţiunea prin care solicită instanţei să constate că greva generală organizată de Federaţia Sanitas nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, relatează news.ro.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii arată că acte normative în vigoare stabilesc condiţiile clare în care poate fi declanşat un conflict de muncă şi în care pot fi solicitate majorări salariale.

„În acest caz, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010”, susţine Ministerul Sănătății.

Astfel, ministerul afirmă că declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr. 62/2011.

„Menţionăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, Federaţia Sanitas nefiind în niciuna dintre acestea:
– Angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat;
– Angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv);
– Părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, se precizează în comnicatul trimis de Ministerul Sănătăţii.

Oficialii din MS subliniază că nicio revendicare a Federaţiei Sanitas, respectiv modificarea OUG 43/2016 şi a OUG 20/2016, nu ar putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă.

La rândul său, Federaţia Sanitas, potrivit unor surse, a anunțat că suspendă greva generală din spitale. Decizia ar fi fost luată ca urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de votul Parlamentului săptămâna viitoare.

Potrivit acelorași surse, decizia de suspendare a grevei a fost luată şi în contextul exerciţiului de alarmare în caz de cutremur major.

”Federaţia Sanitas suspendă temporar calendarul grevelor până la o dată ulterioară”, au menționat sursele citate.

Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor fi dezbătute săptămâna viitoare în plen.

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a avertizat că marţi că dacă majorările salariale decise în comisiile parlamentare nu vor fi aprobate, cadrele medicale vor reintra în grevă generală.