Home » Știri » Operațiune antiteroristă la Strasbourg: Târgul de Crăciun, sub amenințarea jihadiștilor

Operațiune antiteroristă la Strasbourg: Târgul de Crăciun, sub amenințarea jihadiștilor

Octavian Palade / 21.11.2016, 09:15
Operațiune antiteroristă la Strasbourg: Târgul de Crăciun, sub amenințarea jihadiștilor

La Strasbourg s-a declanșat o operațiune antiteroristă, în cadrul căreia patru bărbaţi au fost arestați, în urma unor anchete efectuate de autoritățile franceze.

Patru bărbaţi au fost arestaţi la Strasbourg, într-o operațiune antiteroristă, de poliţişti de la Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI), la Strasbourg, în cadrul unei anchete, au relatat duminică seară surse concordante, potrivit AFP, citat de news.ro.

„Elemente grave făceau necesare aceste arestări”, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit unei surse judiciare, cele patru persoane au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică şi erau reţinute în continuare duminică seară.

Arestările au fost efectuate de membri DGSI în cadrul unei anchete preliminare începute în urmă cu câteva zile de parchetul antiterorist.

Aceste rețineri au loc cu mai puţin de o săptămână înainte de deschiderea, prevăzută pentru vineri, a celebrului târg de Crăciun, care atrage anual aproximativ două milioane de persoane pe străzile capitalei alsaciene.

Prefectul din Alsacia, Stéphane Fratacci, a declarat recent că „în cazul unor informaţii precise” despre ameninţări teroriste, târgul de Crăciun poate fi „suspendat sau anulat”.

În anul 2000, târgul de Crăciun din Strasbourg a fost vizat de un plan de atentat cu bombă la o catedrală.

În anul 2014, o filieră jihadistă a fost destructurată şi au fost arestaţi şapte alsacieni care au vizitat Siria în perioada decembrie 2013-aprilie 2014. Aceștia au fost condamnaţi în luna iulie, la Paris, la pedepse cuprinse între şase şi nouă ani de închisoare.

Sentința cea mai mare a fost pronunţată împotriva lui Karim Mohamed-Aggad, al cărui frate, Foued, care a fost în Siria, a fost identificat drept unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Bataclan în atacurile de la 13 noiembrie 2015.

Franţa încearcă să facă față de aproape doi ani unei amenințări teroriste fără precedent, care s-a concretizat prin atacurile teroriste din noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi în Bataclan, pe terase şi la Stade de France, şi în iulie 2016, la Nisa, soldat cu 86 de morţi.

Numai în 2016, aproape 20 de atacuri şi planuri de atacuri au fost dejucate în Franţa, potrivit unei surse apropiate dosarului.