Home » Știri » Plata retroactivă a contribuției pentru pensie: Legea a fost promulgată de Iohannis

Plata retroactivă a contribuției pentru pensie: Legea a fost promulgată de Iohannis

George Stanciu / 19.10.2016, 15:54
Plata retroactivă a contribuției pentru pensie: Legea a fost promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la plata retroactivă a contribuției pentru pensie, ce le dă posibilitatea persoanelor care nu sunt încă pensionate şi care, și-au întrerupt din varii motive plata contribuţiei la sistemul public de pensii pe parcursul desfășurării activităților profesionale, să poată plăti în decursul a 6 luni cotizația pentru o perioadă de cel mult 5 ani.

Legea a fost iniţiată de deputatul UDMR Karoly Kerekes și a fost adoptată de Parlament în luna septembrie. Inițial, aceasta fusese respinsă de Senat.

”Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilităţii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efecutua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a afirmat deputatul social-democrat Adrian Solomon, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor, arată news.ro.

Conform proiectului, persoanele ce sunt interesate vor încheia un contract de asigurare socială, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Contractul de asigurare socială este încheiat între cetățean sau, între mandatarul acestuia, desemnat prin procură specială, pe de-o parte, şi între casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu sau de reşedinţă a cetățeanului în cauză, pe de cealaltă parte.

”Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, arată noua lege.

De asemenea, conform proiectului, plata retroactivă a contribuției pentru pensie poate fi efectuată fie într-o singură tranşă, fie eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.