Home » Știri » Regele Mihai împlinește 95 de ani. Casa Regală a României – în sărbătoare

Regele Mihai împlinește 95 de ani. Casa Regală a României – în sărbătoare

Octavian Palade / 25.10.2016, 10:09
Regele Mihai împlinește 95 de ani. Casa Regală a României – în sărbătoare

Regele Mihai împlinește astăzi 95 de ani. Casa Regală a României îl aniversează pe fostul suveran printr-o serie de evenimente organizate la Ateneul Român și la Palatul Cotroceni.

Regele Mihai, ultimul monarh în viață din Estul Europei, este sărbătorit astăzi  de Casa Regală a României anunță news.ro.

Acesta se află la reşedinţa sa din Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, în timp ce în România sunt programate o serie de evenimente dedicate acestui eveniment.

La începutul lunii martie, fostul rege al României şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Mhai I fost supus ulterior unei intervenţii chirurgicale efectuate la un spital din Lausanne.

În prezent, Casa Regală este reprezentată la toate acţiunile publice de fiica sa Margareta, care a devenit custode al coroanei.

Pe 10 iunie 2013, Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit, într-un cadru privat, 65 de ani de la căsătorie, fiind cel mai longeviv cuplu monarhic din istoria României.

Regina Ana a încetat din viaţă pe 1 august 2016,  într-un spital din Morges. Funeraliile au fost organizate pe 13 august, la Curtea de Argeş.

Ultima vizită a regelui Mihai în România a fost noiembrie 2014, ocazie cu care l-a decorat pe fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul „Coroana României” în Grad de Mare Cruce pentru „inegalabila contribuţie” la căderea comunismului în Europa.

Mihai I este considerat „coloana vertebrală morală a României moderne” de către revista elveţiană Passé simple, care, în urmă cu câteva zile, a publicat un material elogios despre fostul suveran.

Ateneul Român găzduiește și în acest an, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, concertul de binefacere organizat anual de Fundaţia Principesa Margareta a României. Vor participa, din partea Casei Regale, principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principesa Maria. Banii strânși din concertul caritabil vor fi folosiți pentru programul Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu pentru tineri artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.

Principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversării Regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, acompaniat de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.

De asemena, de la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, în Salonul Cerchez, va fi lansată lucrarea ”Anul regal”. Lansarea de carte va fi urmată de vizionarea filmului ”Războiul Regelui”, în regia lui John Florescu.