Home » Știri » România, creștere economică de peste 4%. Ce sector a contribuit cel mai mult

România, creștere economică de peste 4%. Ce sector a contribuit cel mai mult

Octavian Palade / 15.11.2016, 09:37
România, creștere economică de peste 4%. Ce sector a contribuit cel mai mult

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată că România a beneficiat de o creștere economică în trimestrul al treilea cu 4,4%.

România a avut în trimestrul al treilea din acest an o creștere economică de 4,4%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar faţă de trimestrul anterior, cu 0,6%. Avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, potrivit primelor estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează news.ro.

Astfel, se constată o temperare semnificativă a creşterii economice faţă de trimestrul al doilea, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,5% faţă de trimestrul precedent.

De asemenea, în date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,6% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea şi de 4,1% în primul trimestru al anului.

În privința evoluţiei faţă de trimestrul anterior, creşterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slabă din trimestrul al doilea 2015, potrivit INS.

Economiștii se aşteptau la o încetinire a creşterii economice în trimestrul al treilea, după rezultatele peste estimări din trimestrul al doilea.

INS  nu a publicat marţi amănunte referitoare la evoluţia sectoarelor economice, care urmează să fie prezentate abia la începutul lunii decembrie.

Creștere economică susținută de agricultură

În trimestrul al doilea din 2016, trei sectoare au avut o contribuţie hotărâtoare la creşterea economică.

Activitatea din agricultură a crescut cu 17,9% faţă de trimestrul al doilea din 2015, informaţiile şi comunicaţiile au avansat cu 17,3%, iar comerţul  – cu 11,9%.

Cifrele oficiale arată că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al doilea, cele mai mici rate de creştere fiind înregistrate în tranzacţii imobiliare (+1,1%) şi intermedieri financiare (+1,7%).

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un avans economic de 5% pentru întregul an,iar Comisia Naţională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.

Economia românească a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului în ultimul an.

Salariile bugetarilor au crescut la finalele anului trecut cu 10%, veniturile angajaţilor din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o creștere asemănătoare fiind aplicată anul trecut şi în sectorul educaţiei.

Mai mult, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe plan fiscal, Executivul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

În plus, impozitul pe dividende şi mai multe categorii de accize au fost micşorate în acest an.

Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au determinat dezechilibre externe importante, potrivit specialiștilor.

Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele nouă luni din acest an un deficit de 2,66 miliarde euro,  cu 142% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2015, mai ales ca urmare a deteriorării balanţei comerciale.