Home » Știri » Romsilva scoate la vânzare peste 61.000 de brazi de Crăciun

Romsilva scoate la vânzare peste 61.000 de brazi de Crăciun

George Stanciu / 08.12.2016, 16:29
Romsilva scoate la vânzare peste 61.000 de brazi de Crăciun

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că anul acesta scoate la vânzare 61.000 de brazi de Crăciun, 20.000 dintre aceștia fiind molizi. Preţurile pentru un pom de Crăciun pornesc de la 10 lei, dar pot crește și la 150 de lei pentru puieţii ornamentali. În cazul pomilor ce sunt mai înalți de trei metri, prețurile încep de la 20 de lei pe metru.

Aproximativ 36.000 de brazi de Crăciun sunt recoltaţi din culturi dedicate, unele fiind aflate sub culoarele electrice, în vreme ce altele provin din operaţiunile silvice de rărituri, prin tăierea arborilor tineri care împiedică dezvoltarea pădurii din care provin, arată Romsilva.

Mai mult, peste 25.000 de brazi de Crăciun sunt puieţi ornamentali, ce provin din pepinierele Romsilva, aceştia putând fi vânduţi cu rădăcină protejată sau direct în ghivece. Astfel de puieți ajung la dimensiunile normale ale unui pom de Crăciun în aproximativ 7 ani, arată news.ro.

Cei mai mulţi puieţi ornamentali de brad provin din pepinierele din judeţele Suceava, Ilfov, Prahova şi Cluj, potrivit Romsilva.

Preţurile de vânzare nu se modifică față de anul trecut, arată precizează Regia Naţională a Pădurilor. Astfel, pentru pomii de Crăciun ce provin din regenerări naturale, preţurile se situează în intervalul de 10-30 de lei, în funcţie de specie şi înălţime.

În schimb, pomii ce au înălţimea de peste trei metri fac parte din categoria comenzilor speciale. Astfel, preţurile sunt stabilite de direcţiile silvice, iar un metru înălțime are un preț de cel puțin 20 de lei, mai indică reprezentanții Romsilva.

Pentru puieţii ornamentali, preţurile sunt cuprinse între 0 şi 150 de lei, mai arată instituţia. Romsilva precizează că vânzarea acestor pomi de Crăciun se face de către fiecare direcţie silvică în parte, în funcţie de comenzile primite de la agenţii comerciali sau direct către persoanele fizice.