Home » Știri » Scandalul RCA: Se cere demisia șefului ASF

Scandalul RCA: Se cere demisia șefului ASF

Octavian Palade / 24.10.2016, 17:30
Scandalul RCA: Se cere demisia șefului ASF

Scandalul RCA este departe de a se încheia. Un deputat PSD cere demisia președintelui Autorității de Supraveghere Financiară.

Scandalul RCA continuă sub o altă formă – aceea a solicitării demisiei șefului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din partea deputatului PSD Mihai Tudose.

„S-a ajuns ca toată lumea să nu fie nemulţumită. Sunteţi complet depăşit de importanța functiei pe care o aveți. Este un dezastru. Nu facem decât să facem o groapă pentru a acoperi altă groapă. Nu vă mai crede nimeni. Cred că demisia ar fi un prim pas”, a cerut deputatul PSD, care a ocupat funcția de ministru al Economiei în guvernul Ponta.

Tudose a solicitat de asemenea o interventie „mai apăsată” a Parlamentului în domeniul pe care ASF îl reglementează.

„Trebuie definite exact categoriile de asiguraţi. Acum e o varză. Nu se ştie nimic concret.  (…)Dacă vă trebuia un consultant ca să înţelegeţi ce se întâmplă în piaţă, atunci aveţi o mare problemă”, a acuzat deputatul PSD.

Acuzațiile lui Mihai Tudose se constituie într-o nouă presiune la adresa președintelui ASF, care este contestat de tot mai mulţi politicieni care s-au alăturat patronatelor din transporturi.

Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a anunţat în luna septembrie că va discuta cu ceilalţi șefi de grup din Parlament cu privire la inițierea procedurii de demitere a conducerii ASF. La rândul lor, alți opt deputaţi au cerut, la audierea din comisiile parlamentare, ca Mişu Negriţoiu să părăsească postul de preşedinte al ASF.

PSD a convocat, pentru audieri, luni conducerea ASF, motivul fiind aprobarea de către Autoritate, în urmă cu o săptămână, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de prime maxime pentru RCA.

Piaţa RCA se confruntă cu grave probleme, după ce două mari companii , Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în proceduri de insolvenţă.

Piaţa asigurărilor auto este ocupată în prezent de opt firme: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.