Home » Știri » Știri externe » Tabăra de la Calais este pusă la pământ de autorități, dar mii de migranți refuză să plece

Tabăra de la Calais este pusă la pământ de autorități, dar mii de migranți refuză să plece

George Stanciu / 24.10.2016, 13:36
Tabăra de la Calais este pusă la pământ de autorități, dar mii de migranți refuză să plece

Aproximativ 2.000 de migranţi stabiliți în tabăra de la Calais refuză să își părăsească ”locuințele” și vor să ajungă în Marea Britanie, a transmis Christian Salome, preşedintele ONG-ului L’Auberge des Migrants, care îndeamnă autoritățile să dea dovadă de prudenţă pe parcursul operaţiunii de evacuare.

„Deocamdată, totul decurge bine, pentru că sunt oameni care aşteaptă cu nerăbdare să plece”, a declarat Salome, după primul autocar cu migranţi a părăsit tabăra de la Calais, cunoscută și ca ”junglă”, la ora locală 8.45, îndreptându-se către un centru de primire din Burgundia, arată news.ro.

Preşedintele ONG-ului vorbește însă și despre următoarele zile, arătându-se “mult mai îngrijorat pentru sfârşitul săptămânii, când nu vor mai rămâne decât oamenii care nu vor să plece şi care vor să încerce în continuare să ajungă în Anglia”, a mai afirmat acesta.

Migranții care refuză să plece din tabăra de la Calais, după ce aceasta va fi dărâmată complet, vor fi arestaţi şi trimiși în centre de detenție.

Franța a luat decizia de a evacua infama “Junglă” de la Calais în dimineața zilei de luni, iar sute de indivizi, majoritatea cu bagaje, s-au aşezat la coadă în faţa unui hangar, acesta fiind cartierul general al operaţiunilor. Oamenii așteaptă să fie trimiși către unul dintre cele 450 de centre de primire deschise pentru migranți în Franţa.

Autorităţile sunt de părere că aproximativ 2.500 de oameni vor părăsi tabăra de la Calais luni, în prima zi a operaţiunii.

Poliţişti înarmaţi au înconjurat hangarul şi au fost desfăşuraţi în interiorul taberei, după ce, în cursul nopţii de duminică spre luni, grupuri de migranţi au incendiat toaletele şi au atacat forțele de ordine cu pietre.

În total,  un număr cuprins între 6.000 şi 8.000 de migranţi vor fi evacuați din ”junglă” și vor fi preluați de autocare, pentru a ajunge într-unul dintre cele 287 de Centre de Primire şi Orientare (CAO), din toată Franţa, cu excepţia Ile-de-France şi Corsica. Fiecare CAO va avea de găzduit, în medie, circa 20 de persoane, pentru a fi evitate probleme de capacitate în vreun centru de primire.