Home » Știri » Taxa radio-tv: Comisia de cultură din Cameră Deputaților îi cheamă la audieri pe premier și pe ministrul de Finanțe

Taxa radio-tv: Comisia de cultură din Cameră Deputaților îi cheamă la audieri pe premier și pe ministrul de Finanțe

George Stanciu / 26.10.2016, 14:21
Taxa radio-tv: Comisia de cultură din Cameră Deputaților îi cheamă la audieri pe premier și pe ministrul de Finanțe

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, a transmis, după o întrevedere cu preşedinţii SRTV şi SRR, că premierul Dacian Cioloş şi ministrul de Finanţe, Anca Dragu, vor fi chemați la audieri săptămâna viitoare, pentru a dezbate impactul proiectului de lege care elimină de la 1 ianuarie 2017, taxa radio-tv, el susținând că cele două instituții pot intra în colaps.

”Vă reamintesc că ieri, în plen, iniţiatorul legii, domnul Dragnea, spunea că anul viitor se vor găsi sumele necesare, respectiv un miliard de lei pentru ambele instituţii. Stau şi mă gândesc, aşa, de unde domnia sa ia aceste sume sau de unde găseşte sursa bugetară pentru finanţarea celor două instituţii? Înţeleg că ministrul de Finanţe a spus că nu există sursă de finanţare pentru finanţarea celor două instituţii şi ca atare există posibilitatea ca Guvernul să atace la Curtea Constituţională această lege trecută de Parlament”, a transmis preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Gigel Ştirbu a mai adăugat că întrevederea cu Irina Radu şi Ovidiu Miculescu a fost una informală, el dorind să afle părerea reprezentanţilor fiecărei instituție în cauză, cu privire la efectele adoptării legii ce elimină taxa radio-tv.

”Din tot ce ne-au comunicat, am ajuns la concluzia că, în acest moment, în situaţia în care taxa sau abonamentul este anulat, cele două instituţii se află în imposibilitatea de a-şi defăşura activitatea. Vă informez că în cele două instituţii lucrează un număr de aproximativ 4.500 de angajaţi, SRTV are nişte împrumuturi şi a garantat cu veniturile realizate din această taxă. Nu spun că această taxă ar trebui să rămână, însă există o anumită doză de îngrijorare, pentru că trebuie să hotărâm ce vrem cu aceste instituţi. Dorim să avem aceste servicii publice de radio şi televiziune sau nu?”,  afirmă deputatul liberal

Gigel Ştirbu a menţionat că dacă taxa radio-tv dispare, SRTV şi SRR vor ”intra în colaps”.

”Totodată, dacă dorim să le finanţăm de la bugetul de stat, trebuie să luăm în calcul că poate fi considerat ajutor de stat, şi atunci avem nevoie de avizul Comisiei Europene”, a spus Gigel Ştirbu, menționând că există o serie de întrebări la care cei care au votat această lege trebuie să găsească întâi răspunsuri.

Gigel Ştirbu vorbește și de votul pe care parlamentarii PNL l-au dat proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea.

”Noi ne-am exprimat aceste îngrijorări. În comisiile de specialitate, juridică şi de buget-finanţe, acest articol a fost scos. Deci, vă reamintesc că acest amendament a fost reintrodus de domnul Dragnea în plenul Parlamentului, ieri, după ce colegii domniei sale, în unanimitate, au votat cu o zi înainte scoaterea acestei prevederi din textul legii. Liberalii au votat pentru scoaterea celor 100 de taxe şi împotriva introducerii acestui amendament care scotea taxa radio-tv. Noi am avut un punct de vedere exprimat de la tribuna Parlamentului, că cele două instituţii ar putea să aibă probleme financiare dacă acest abonament se scoate”, a arătat Ştirbu, citat de news.ro.

Preşedintele Comisiei de cultură este de părere că eliminarea taxei radio-tv are ca scop introducerea controlului politic, ”deoarece iniţiatorii legii care tocmai a fost votată ieri spun că în bugetul pe anul viitor vor exista anumite amendamente, prin care vor fi finanţate aceste societăţi”.

”Nu credeţi că cei care oferă finanţarea pot să spună şi care ar putea să fie politica editorială a acestor posturi? E o întrebare legitimă, cred eu. Cred că prin această strategie, prin această iniţiativă, cei care au insistat ca această taxă să fie scoasă doresc pur şi simplu politizarea şi controlul politic al acestor instituţii”, arată președintele Comisiei.

El concluzionează afirmând că le-a recomandat președinților SRR şi SRTV să meargă în audiență la președintele Iohannis.

”Înţeleg că există anumite mişcări sindicale, la cele două instituţii de media, cele două societăţi naţionale. Asta am putut noi să facem ,le-am recomandat să se adreseze atât în scris şi să solicite o audienţă primului-ministru şi preşedintelui României”, transmite Gigel Știrbu