Home » Auto » 4 lucruri pe care e bine să nu le faci când conduci o mașină cu cutie manuală

4 lucruri pe care e bine să nu le faci când conduci o mașină cu cutie manuală

Voicu Costin / 14.12.2021, 13:00
4 lucruri pe care e bine să nu le faci când conduci o mașină cu cutie manuală

Traficul din marile orașe aglomerate poate fi o mare problemă pentru mulți șoferi. Cea mai potrivită alegere pentru un oraș aglomerat, unde poţi sta şi câteva zeci de minute în trafic, este un autoturism cu transmisie automată. Fiind o variantă mai scumpă, mulți conducători auto folosesc însă mașini cu transmisie manuală. Sunt câteva lucruri pe care un șofer ar trebui să le știe despre modul ei de funcționare!

De ţinut minte când conduci o mașină cu cutie manuală

Problemele legate de infrastructură se întâlnesc în toate orașele mari din România. Fie că locuiești în Capitală sau într-un alt oraș, gropile din asfalt, aglomerația și ambuteiajele la orele de vârf pot crea accidente. Uzura mașinii este și ea o altă problemă cu care posesorii de autoturisme se pot confrunta.

Nu conduce cu piciorul pe ambreiaj

Fără să îşi dea seama, un conducător auto mai face unele greșeli din când în când. Unii dintre ei țin piciorul stâng sprijinit de pedala de ambreiaj, chiar și atunci când se află la semafor. Acest lucru poate duce la uzura prematură a ambreiajului, iar costul schimbării kitu-ului te pot face să scoți bani frumoși din portofel. Pentru a îți odihni piciorul există în stânga pedalei de ambreiaj un loc destinat pentru așa ceva.

Nu rula cu viteze mici într-o treaptă superioară

Regulă de aur transmisă de instructorul vostru atunci când ați făcut școala de șoferi poate deveni o problemă majoră dacă nu este respectată. Dacă circulați cu o viteză mică într-o treaptă superioară motorul va fi subturat și este posibil să se oprească. Fie că motorul se oprește în mijlocul intersecției sau la drum lung aveți grijă să nu afectați motorul schimbând vitezele într-un mod nepotrivit.

Când motorul este subturat și trebuie să măriți viteza este mai bine să apăsați ușor pedala de accelerație sau să schimbați viteza într-o treaptă inferioară și apoi acceleraţi normal. Fiind la început, astfel de probleme pot apărea mai frecvent dar obiceiul de a schimba vitezele va fi cât se poate de natural după câteva ore de condus.

Nu sprijini mâna pe schimbătorul de viteze

Un obicei pe care mulți șoferi îl au este de a sta cu mâna pe schimbătorul de viteze. Fie că se află la semafor staţionaţi sau în timp ce circulă, șoferii nu respectă o altă regulă importantă: ambele mâini trebuie să fie ținute pe volan.

De fiecare dată când schimbi o treaptă, schimbătorul de viteze acționează inelele sincronizatoare din interiorul cutiei prin intermediul timoneriei, cuplând pinioanele vitezei. Mâna ținută pe schimbătorul de viteze în timp ce este într-o treaptă de viteze va pune presiune pe furca selectorului și pe alte componente interne. În timp, cutia de viteze poate suferi daune iar momentul în care veți selecta o treaptă, aceasta poate scoate sunete ciudate.

Nu lăsa cutia în „neutru”

Economi, atunci când vine vorba de consumul de combustibil, șoferii au prostul obicei să scoată mașina din viteze când ajung să conducă pe un drum în pantă. Nimic mai greșit! Consumul de combustibil va fi același, dar lucrul cel mai important este siguranța conducătorului auto dar și a pasagerilor. A avea control total asupra mașinii este foarte important, pentru că poate vi s-a întâmplat să vă sară un animal în față sau de nicăieri să apară o persoană care trece neregulamentar.

Pentru a folosi frâna de motor pe un astfel de drum și a evita supraîncălzirea frânelor la coborâre este necesar că mașina să fie mereu băgată în viteză. Acest lucru vă oferă siguranță completă vouă și celor din jur.