Home » Auto » Ai văzut pe multe mașini denumirea bluemotion, dar sigur nu știi ce înseamnă

Ai văzut pe multe mașini denumirea bluemotion, dar sigur nu știi ce înseamnă

Violeta Badea / 16.05.2021, 17:55
Ai văzut pe multe mașini denumirea bluemotion, dar sigur nu știi ce înseamnă

Ai văzut pe multe mașini denumirea bluemotion, dar sigur nu știi ce înseamnă. Piața de automobile este într-o continuă dezvoltare, iar producătorii încearcă permanet să le îmbunătățească, să ofere mai multă siguranță, confort și consumuri mai mici. În acest material vom vorbi despre tehnologia Bluemotion pentru a înțelege mai bine la ce se referă.

Ce înseamnă Bluemotion

An de an, automobilele vin cu noi îmbunătățiri și este recomandat să te pui la curent cu noile tehnologii, deoarece este important șă știi ce să alegi atunci când vrei să-ți achiziționezi o mașină nouă. Probabil ai auzit de tehnologia Bluemotion, dar nu știi exact la ce se referă. Ei bine, BlueMotion este o combinatie de tehnologii proiectate să reducă consumul de combustibil și să reducă emisiile de carbon.

Volkswagen a gândit această nouă tehnologie și au lansat patru sau cinci sisteme diferite. Primul model dotat cu Bluemotion a fost automobilul marca Polo (Mk4). Acesta a apărut în anul 2006. Un an mai târziu, producătorii au lansat Passat Bluemotion, iar din 2008 vin mai multe modele precum: Golf 5, Touran, Sharan. În prezent, Bluemotion reprezintă una dintre cele mai eficiente game diesel. Din păcate, varianta aceasta nu mai este  oferită în showroom, dar este o alegere perfectă la second-hand.

Ce inseamna bluemotion
Ce inseamna bluemotion

Care sunt tehnologiile care intră în componența Bluemotion

Așa cum spuneam și mai sus, Volkswagen a introdus o combinație de patru sau cinci sisteme pe mașinile sale. Astfel, acestea sunt capabile să ofere un consum mai redus și emisii mai mici în atmosferă. Iată care sunt tehnologiile care intră în componență:

  • Tehnologia start/stop

Această tehnologie oferă posibilitatea de a fi motorul oprit atunci când mașina staționează. Cel mai mare avantaj este acela că nu se consumă combustibil, iar mediul înconjurător nu se poluează. Cum este posibil? Ei bine, tehnologia BlueMotion folosește senzori ce dau semnalul în momentul în care mașina își întrerupe deplasarea, iar transmisia este cuplată la punctul mort sau pe o poziție neutră.

Senzorii sunt poziționați în cutia de viteze, dar și în roți sau în arborele cotit, iar semnalul emis de aceștia este trimis către sistemul de management al motorului. Imediat după aceasta, motorul este oprit. Această tehnologie este ideală pentru zonele urbane, deoarece sunt multe situații în care ești nevoit să stai în trafic.

  • Recuperarea energiei de frânare

Această tehnologie mai este folosită pe mașinile hibride și electrice. Recuperarea energiei de frânare stochează energia pierdută și o reciclează cu ajutorul alternatorului, care încarcă bateria mașinii.

  • Anvelope ce au o rezistență ridicată

Acestea sunt anvelope speciale concepute special să reducă frecarea dintre cauciuc și drum. Datorită aceste tehnologii, va fi nevoie de mult mai puțină energie pentru rotirea roților și pentru menținerea mișcării de rotație, deoarece frecarea rămâne la un nivel scăzut.

  • Design aerodinamic

Tehnologia Bluemotion se bazează și pe designul mașinii, deoarece un autoturism cu un aspect mai aerodinamic, va opune mai puțină rezistență la mers, deci va avea un consum mai mic.

  • Propulsia

Această caracteristică este opțională, dar dacă alegă să-ți echipezi mașina cu ea, aceasta îți va furniza o energie crescută doar atunci când ai nevoie.