Home » Auto » Anvelopele de iarnă. Ce amendă riscă șoferii fără aceste cauciucuri și la ce detaliu important trebuie să fie atenți

Anvelopele de iarnă. Ce amendă riscă șoferii fără aceste cauciucuri și la ce detaliu important trebuie să fie atenți

Bucur Ioana / 30.11.2020, 10:08
Anvelopele de iarnă. Ce amendă riscă șoferii fără aceste cauciucuri și la ce detaliu important trebuie să fie atenți

Când trebuie echipate, de fapt, anvelopele de iarnă? Atenție, puțini șoferi știu acest detaliu din codul rutier 2021 ce le poate aduce o amendă usturătoare, chiar dacă au cauciucuri de iarnă la mașină. Sfaturile Poliției Române pentru toți conducătorii auto, la începutul sezonului rece.

Când se schimbă anvelopele de iarnă

Mașinile ar trebui dotate cu anvelopele de iarnă înainte de prima ninsoare sau primul îngheț. Potrivit codului rutier 2021, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care șoferii circulă cu autoturismele pe drumuri publice acoperite cu zăpadă sau polei. Cine este prins de filtrele de poliție cu mașina dotată cu anvelopele necorespunzătoare condițiilor meteo, poate fi amendat.

Potrivit legii, cel mai simplu mod de a identifica prezența cauciucurilor de iarnă sunt marcajele laterale „M” și „S”, sub formă: „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. Litera „M” este prescurtarea cuvântului „mud” ce înseamnă, în engleză „noroi”, iar „S” este prescurtarea cuvântului „snow” ce înseamnă „zăpadă”.

Ce amendă riscă șoferii care circulă fără anvelopele de iarnă pe un drum acoperit de zăpadă sau polei

Șoferii care nu își echipează mașinile cu anvelopele de iarnă și circulă cu ele de drumuri publice, în condiții de ninsoare sau polei, riscă o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, aceasta fiind prevăzută în, în Codul rutier 2021, la articolul 102, alin. 1, punctul 28 și are următorul text: Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusic cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă de roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Potrivit legii, cel mai simplu mod de a identifica prezența cauciucurilor de iarnă sunt marcajele laterale „M” și „S”, sub formă: „M+S”, „M.S.” sau „M&S”
Potrivit legii, cel mai simplu mod de a identifica prezența cauciucurilor de iarnă sunt marcajele laterale „M” și „S”, sub formă: „M+S”, „M.S.” sau „M&S”

Cu alte cuvinte, mașinile trebuie să aibă montate cauciucurile de iarnă, indiferent de data din calendar, în momentul în care începe să ningă și cât timp carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Sancțiunea pentu șoferii care nu își schimbă anvelopele de iarnă înseamnă între nouă și 20 de puncte amendă, fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Mai mult, ca măsură suplimentară, șoferii pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii, primind, în schimb, o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație.

Șoferii pot fi amendați chiar dacă au cauciucurile de iarnă. Detaliul de care puțini țin seamă

Potrivit legii, polițiștii îi pot amenda și pe șoferii care au montate anvelopele de iarnă, cu o singură condiție. Cauciucurile de iarnă pot fi considerate în afara legii, dacă sunt foarte uzate. Limita legală de uzură a anvelopelor, indiferent dacă este vorba despre cele de iarnă, vară sau all seasons, este de 1,6 milimetri. Conform Codului rutier 2021, șoferul intră sub incidența art. 100 și se sancționează „cu o amendă din clasa II”, adică cu 4-5 puncte de amendă plus, în funcție de decizia polițistului, reținere certificatului de înmatriculare al mașinii.

Sfaturi pentru șoferi în timpul sezonului rece
Sfaturi pentru șoferi în timpul sezonului rece

Sfaturile Poliției Române pentru toți conducătorii auto, la începutul sezonului rece

La sfârșitul lunii noiembrie, Poliția Română a postat, pe pagina de Facebook a instituției, un „ghid de conducere preventivă” în timpul sezonului rece. Autoritățile au subliniat că anvelopele de iarnă suficiente pentru a preveni accidentele, spunând șoferul este, de fapt, „cel mai important sistem de siguranță al mașinii”.

„Ai montat cauciucurile de iarnă? Dacă da, foarte bine, dar nu uita…cel mai important sistem de siguranță al mașinii ești tu, șoferul. Tehnologia ne ajută, dar condusul preventiv ne salvează de situații neplăcute în trafic. Câteva idei de siguranță:

– Dacă este brumă pe mașină, este posibil ca pe șosea să fie porțiuni cu gheață. Adaptează viteza!

– Dacă te afli în coloană, păstrează o distanță mai mare față de mașina din față. Îți asiguri spațiul necesar pentru o frânare sigură.

– Dacă se circulă în coloană și traficul este blocat, oprește la o distanță suficient de mare față de mașina din față. Eviți să fii proiectat în aceasta, în cazul unui carambola”, a fost mesajul postat de Poliția Română.