Home » Auto » Cât costă rovinieta, în 2022, și cum se poate achita online

Cât costă rovinieta, în 2022, și cum se poate achita online

Alexandru Cazacu / 29.06.2022, 09:40
Cât costă rovinieta, în 2022, și cum se poate achita online

Rovinieta este probabil cea mai cunoscută taxă de drum din țara noastră. Aceasta se aplică pe toate drumurile naționale din România, excepție făcând sectoarele de drum național de pe raza municipiilor, adică tronsoanele dintre indicatoarele de la intrare și ieșire din oraș. Taxa poate fi achiziționată din benzinării, prin SMS, dar și online. Află în continuare cât costă rovinieta în 2022 și cum poate fi achitată online.

Cum poți să plătești rovinieta online

Șoferii care, din diferite motive, nu doresc să achiziționeze rovinieta din benzinării sau prin SMS, pot să o plătească, după cum spuneam, în mediul online. Mai exact, aceștia trebuie să acceseze site-ul www.erovienieta.ro și să se autentifice. În cazul în care nu aveți un cont de utilizator va fi necesară crearea unuia nou.

În ceea ce privește crearea unui cont, această operațiune este foarte simplă. Nu trebuie decât să introduci adresa de e-mail (aceasta va fi folosită ulterior pentru autentificare), parola aleasă și numărul de telefon. După ce ai creat contul, vei primi un e-mail la adresa furnizată cu mesajul de activare a contului și link-ul de autentificare.

Acum urmează înregistrarea mașinii pentru care dorești să plătești rovinieta. În cazul autoturismelor înregistrate anterior, în această secțiune vei găsi istoricul rovinietelor achiziționate și starea curentă a ultimei roviniete.

Apoi, trebuie să accesezi secțiunea „Achită rovinietă”, unde vei selecta tipul rovinietei și perioada de valabilitatea a acesteia. După ce completezi corect toate câmpurile și ai verificat suma și datele de identificare, vei accesa secțiunea „Plătește”. Plata se face cu ajutorul unui card bancar. Acestea fiind spuse hai să vedem și cât costă rovinieta.

Cât costă rovinieta
Cât costă rovinieta, în 2022, și cum o poți achita online

Cât costă rovinieta, în 2022

Trebuie să menționăm faptul că, rovinieta poate avea o valabilitate de 1, 7, 30, 90 de zile sau de 12 luni. Cu toate acestea, pentru autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone nu se poate cumpăra rovinietă pentru o zi.

În ceea ce privește tarifele, prețurile diferă în funcție de categoria autovehiculului și de perioada pentru care se plătește. Mai precis, acesta este cuprins între 14,83 lei (pentru o mașină mică și o durată de șapte zile) și 5.982 lei, în cazul camioanelor de peste 12 tone cu cel puțin patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de 12 luni.

Totuși, cea mai des întâlnită categorie pentru care se plătește această taxă de drum este a autoturismelor. Așadar, pentru o mașină mică, rovinieta costă 14,83 lei pentru o săptămână. În schimb, pentru 30 de zile vei plăti 34,61 lei, pentru 90 de zile 64,27 lei, iar pentru un an 138,43 lei. Aici puteți consulta lista completă a tarifelor.

Ce amenzi riscă șoferii care circulă pe drumurile naționale fără rovinietă

Șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale din România fără rovinietă valabilă, dacă sunt prinși riscă să primească o amendă cuprinsă între 250 și 4.500 de lei. Evident, cele mai mici amenzi sunt date în cazul autoturismelor, iar acestea pot fi între 250 și 500 de lei.

Pe de altă parte, cele mai mari amenzi se dau în cazul vehiculelor mari de transport marfă. În această situație, amenda poate fi cuprinsă între 3.000 și 4.500 de lei.