Home » Auto » Cât costă să-ți înmatriculeze altcineva mașina în locul tău

Cât costă să-ți înmatriculeze altcineva mașina în locul tău

Pană Emanuela / 21.05.2021, 17:52
Cât costă să-ți înmatriculeze altcineva mașina în locul tău

Fie că ți-ai cumpărat o mașină nouă sau second hand, următorul pas pe care trebuie să-l faci pentru a o putea conduce legal pe drumurile publice este să o înmatriculezi, proces care ar putea dura până la câteve zile. Cât costă înmatricularea auto în 2021, în special dacă nu ești tu cel care înmatriculează mașina, și care sunt actele de care ai nevoie pentru a duce această operațiune la bun sfârșit, în continuare.

Cât costă să-ți înmatriculeze altcineva mașina

Dacă nu ești dealer auto sau nu te ocupi de comercializarea autoturismelor, s-ar putea să ai câteva întrebări legate de costurile înmatriculării auto sau care sunt actele necesare pentru dosarul de înmatriculare. Procedeul poate să fie mai simplu sau mai dificil pentru că lista de acte diferă în funcție de vehiculul pe care vrei să îl înmatriculezi (mașină cumpărată din UE, din afara UE, din România; nou sau second hand).

De menționat că înmatricularea auto trebuie făcută în cel mult 30 de zile de la momentul cumpărării, în caz contrar, dacă sunteți prinși în trafic, riscați o amendă de 2.900 lei și vă sunt reținute plăcuțele și talonul.

Prețul pentru înmatricularea auto diferă în funcție de câteva criterii, iar unul dintre ele are legătură cu starea mașinii. Astfel, prețul pentru înmatricularea unui autovehicul nou este mai mic decât pentru unul la mâna a doua. Anul acesta, pentru înmatricularea unei mașini noi cumpărate din România, șoferii vor plăti cel mult 150 de lei, iar pentru înmatricularea unei mașini second hand, adusă din străinătate, ceea ce implică autenticitatea RAR, șoferii vor scoate din buzunar între 700 și 1.000 lei.

A se reține că, în ambele cazuri, nu am luat în calcul polița de asigurare auto obligatorie RCA, pentru că aceasta are un preț diferit de la un șofer la altul.

Acte necesare înmatriculare auto. Ce conține dosarul

După cum menționam anterior, din momentul în care ați făcut un contract de vânzare-cumpărare aveți la dispoziție 30 de zile pentru înmatricularea mașinii, iar actele necesare diferă în funcție de situație, după cum veți vedea mai jos.

Cât costă să înmatriculezi o mașină nouă

Pentru fiecare document de care vei avea nevoie la dosarul tău de înmatriculare va trebui să plătești, implicit, și o taxă. Iată lista cu documentele de care ai nevoie pentru a înmatricula o mașină nouă:

  • Cerere de înmatriculare – Cererea de înmatriculare trebuie completată de către solicitant și atașată dosarului. În cerere va fi nevoie de completarea unor date generale despre vehicul, când a fost acesta cumpărat, anul de fabricație și alte date simple. Cererea poate fi descărcată dintr-o sursă a Ministerului Administrației cu un click aici, sau de pe site-ul oficial al celor de la DRPCIV;
  • Fișa de înmatriculare care trebuie să conțină și o viză de la ANAF. Aceasta poate fi descărcată de aici;
  • Dovada faptului că proprietarul a achitat taxa certificatului de înmatriculare. Aceasta este una dintre puținele taxe pe care le vei avea de plătit pentru o mașină nouă – 37 RON;
  • Copie a actului de identitata a proprietarului autovehiculului, dar și originalul;
  • O copie a contractului de asigurare RCA care trebuie să fie încheiat pe numele proprietarului;
  • Dreptul de proprietate asupra vehiculului. Acest document trebuie predat și original, dar și copie;
  • Exemplarul în original și o copie a cărții de identitate a vehiculului;
  • Dovada achitării taxei pentru plăcuțele de înmatriculare. Aici poți achita 40 RON pentru numere aleatorii sau care sunt la rând pentru înmatriculare sau 85 RON pentru un număr de înmatriculare preferențial.

Citește și: Numere auto disponibile. Cum verifici ce fel de plăcuțe de înmatriculare mai sunt disponibile

Cât costă să înmatriculezi o mașină „la mâna a doua“

Toate documentele enumerate în lista pentru autovehiculul nou rămân valabile și pentru înmatricularea unui vehicul second hand, însă, de data aceasta, proprietarul va trebui să achite încă cca. 540 RON pentru eliberarea Certificatului de autenticitate al vehiculului, document eliberat de Registrul Auto Român (RAR).

Cât trebuie să plătești în plus pentru a-ți înmatricula altcineva mașina

Dacă mașina a fost achiziționată din străinătate, va fi nevoie de o serie de documente adiționale:

  • Toate documentele de înmatriculate ce pot fi eliberate de la unitatea oficială a autorităților străine din țara de proveniență a autovehiculului cumpărat. *În original;
  • Plăcuțele cu numerele de înmatriculare;
  • Dovada efectuării ITP-ului periodic;
  • Din nou dovada plății plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Important! În cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul, persoană fizică, va fi nevoie de procură specială autentificată de notarul public, care va conține, printre altele:

  • datele de identificare ale persoanei care face împuternicirea – proprietarul automobilului;
  • datele de identificare ale persoanei împuternicite să înmatriculeze automobilul;
  • descrierea și identificarea mașinii – marca autovehicului, tipul, numărul de omologare, numărul de identificare, culoarea, anul fabricației etc.
  • modalitatea în care actualul proprietar a dobândit autoturismul. De exemplu: vânzare-cumpărare, moștenire, donație etc.;
  • menționarea autorităților în fața cărora mandatarul îl va putea reprezenta pe mandant. De exemplu, după caz: R.A.R., Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București, Administrația Financiară, Direcția Taxe și Impozite competentă, ANAF etc.;
  • menționarea expresă a actelor și faptelor juridice pe care persoana împuternicită le poate realiza în numele proprietarului autoturismului. De exemplu: să plătească taxele și impozitele aferente, să depună și/sau să ridice certificatul de autenticitate, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a mașinii, talonul și plăcuțele de înmatriculare, inclusiv cele cu număr provizoriu, semnând de primirea acestora etc;
  • precizarea dacă mandatul este sau nu transmisibil. Dacă mandatul este transmisibil, persoana împuternicită poate mandata, la rândul său, o altă persoană.

Pretul pentru astfel de proceduri notariale este sub 150 lei TVA inclus (la nivelul anului 2021). Prin urmare, cel ce vrea ca altcineva să înmatriculeze mașina în locul său va trebui să mai scoată din buzunar cel mult 150 de lei.