Home » Auto » Ce amendă iei dacă nu ai semnele de începător. 8 abateri considerate minore, dar cu sancțiuni usturătoare

Ce amendă iei dacă nu ai semnele de începător. 8 abateri considerate minore, dar cu sancțiuni usturătoare

Bucur Ioana / 10.12.2020, 11:11
Ce amendă iei dacă nu ai semnele de începător. 8 abateri considerate minore, dar cu sancțiuni usturătoare

Sancțiuni usturătoare pentru șoferi, din cauza unor abateri minore, ce se fac aproape zilnic la volan. Codul Rutier nu îi iartă nici măcar pe începători! Află ce amendă iei dacă nu ai semnele de începător montate corect pe mașină.

Care sunt cele opt abateri „minore” ce le pot aduce bătăi de cap „majore” conducătorilor

Muzica din mașină, semnele de începător, murdăria de pe anumite părți ale caroseriei și semnalizarea sunt doar câteva dintre abaterile, considerate minore de șoferi, ce le pot aduce o amendă usturătoare. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli peste care polițiștii nu trec cu vederea:

1. Da, poți fi tras pe drepta și amendat de polițiști dacă ești la volanul unei mașini murdare. Potrivit legii, circularea cu un autoturism ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și nu pot fi identificate pot aduce o amendă din clasa I de sancțiuni, cuprinsă între 290 și 435 de lei.

2. În cazul celor care vorbesc la telefon fără un dispozitiv de tip „mâini libere”, amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei – clasa a II-a de sancțiuni. În plus, șoferul prins cu telefonul la ureche va primi și două puncte de penalizare.

3. Șoferii care murdăresc drumurile publice sau aruncă gunoaie pe geamul mașinii vor primi o amendă „de neuitat”, din clasa a IV-a de sancțiuni, ce poate ajunge până la 2.900 de lei.

4. Chiar și unul dintre cele mai frecvente obiceiuri proaste ale șoferilor români le aduce sancțiuni usturătoare. Nesemnalizarea schimbării direcției de mers costă între 290 și 435 de lei.

Până și muzica dată prea tare în mașină te poate face bun de plată
Până și muzica dată prea tare în mașină te poate face bun de plată

Ce amendă iei dacă nu ai semnele de începător?

5. Nici cei care abia și-au luat permisul de conducere nu sunt scutiți de amendă. De fapt, Codul Rutier prevede o sancțiune specială pentru ei și vizează chiar semnele de începător. Potrivit legii, conducătorii auto care au obținut permisul de mai puțin de un an trebuie să afișeze un semn distinctiv, de culoare galbenă, pe parbriz și pe lunetă. Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni.

6. Până și muzica dată prea tare în mașină te poate face bun de plată. În timpul mersului, șoferul are obligația să fie atent la autospecialele cu semnalele acustice în funcțiune, pentru a le putea permite trecerea în siguranță. Dacă acest lucru este împiedicat din cauza volumului prea ridicat al muzicii în autoturism, conducătorul ar putea scoate din buzunar o sumă destul de mare, pornind de la 580 de lei și până la 725 de lei.

7. Ce nu trebuie să lipsească din niciun autovehicul ce circulă în România? Stingătorul, triunghiurile reflectorizante și trusa medicală sunt obligatorii, iar absența lor atrage amenzi cuprinse tot între 580 și 725 de lei.

8. După nesemnalizarea schimbării direcției de mers, poate cea mai des întâlnită abatere de la regulile Codului Rutier pe drumurile din țară este nepurtarea centurii de siguranță. Din păcate, nerespectarea ei poate avea consecințe grave în cazul unui accident. În acest caz, amenda este cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei.