Home » Auto » Ce este cazierul auto și ce acte sunt necesare pentru eliberarea lui

Ce este cazierul auto și ce acte sunt necesare pentru eliberarea lui

Voicu Costin / 23.12.2021, 16:41
Ce este cazierul auto și ce acte sunt necesare pentru eliberarea lui

Sunt șoferi care nu știu probabil că anul acesta în octombrie s-a dat o ordonanță de urgență privind circulația pe drumurile publice. Condițiile pe care ar trebui șoferii să le știe pentru a afla istoricul sancțiunilor rutiere le puteți citi în articolul de mai jos unde vă vom spune și ce este cazierul auto.

Ce este cazierul auto?

Șoferii pot afla istoricul sancțiunilor auto doar prin depunerea unei adeverințe la Serviciul Rutier. Această adeverință vă va specifica toate abaterile de circulație pe care le-ați primit de când ați luat carnetul de șofer. Acest cazier cuprinde ultimii cinci ani efectuați pe drumurile publice din România.

Hotărârea de Guvern nr. 1075/04.10.2021 privește modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002. Până în luna octombrie, Codul Rutier făcea referire doar la comunicarea, la cerere, a numărului de puncte de penalizare. Articolul 208 din Codul Rutier a fost modificat și a intrat în vigoare specificând că, istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere, se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin noului ordin al ministrului afacerilor interne.

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea cazierului auto

Eliberarea cazierului auto se va face pe baza unei cereri pe care o poți găsi pe site-ul Serviciului Rutier. Dacă nu ai cum să printezi cererea, te poți prezența la unul din ghișeele instituției Serviciului Rutier.

Cererea completată va fi semnată și apoi depusă la ghișeu împreună cu actul de identitate în original și permisul de conducere în original și copie. Adeverința va fi eliberată pe loc de unul dintre angajații instituției, iar atunci îți vei putea citi istoricul tuturor sancțiunilor auto pe care le-ai primit de când ești șofer.

Talonul auto sau certificatul de înmatriculare

Certificatul de înmatriculare sau talonul auto reprezintă cartea de identitate a mașinii. Acest document specifică că autoturismul este înmatriculat și menționează și numele proprietarului mașinii.

Fiind un document important pentru șoferi, dar și pentru autoturismul deținut, șoferii trebuie să îl păstreze în siguranță pentru a nu-l deteriora sau pierde. Câteva informații importante sunt inscripționate pe certificatul de înmatriculare: caracteristicile tehnice ale autovehiculului, data ultimei inspecții tehnice, precum și date despre proprietar.

Proprietarul trebuie să îl aibă în permanență la el, pentru a-l putea prezenta în cazul în care este solicitat la un control de rutină, al agenților de la Poliţia Rutieră.

În cazul în care ai pierdut talonul auto sau ți-a fost furat, trebuie să știi că nu mai poți conduce mașina în mod legal. Astfel este nevoie să ajungi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRCPIV), cu un dosar care să conțină documentele:

  • Cerere specifică pentru eliberarea unui duplicat al talonului auto, cu mențiunea „pierdut”
  • Declarația în care trebuie specificat că ai pierdut talonul auto;
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
  • Cartea de identitate a proprietarului, în original și copie;
  • Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare (49 de lei);

Membrii DRCPIV vor studia dosarul vostru, iar dacă toate actele sunt în regulă, în câteva zile puteți primi noul talon auto.