Home » Auto » Ce înseamnă literele și cifrele de pe anvelope. Semnificația pentru fiecare în parte

Ce înseamnă literele și cifrele de pe anvelope. Semnificația pentru fiecare în parte

Cojocaru Cristian / 11.10.2021, 10:27
Ce înseamnă literele și cifrele de pe anvelope. Semnificația pentru fiecare în parte

Sezonul cauciucurilor de iarnă este pe cale să înceapă. Află ce înseamnă literele și cifrele de pe anvelope, în cazul în care trebuie să faci această achiziție dar nu știi concret la ce se referă tot acel cod de pe ele.

Literele și cifrele de pe anvelope explicate

Caracteristicile unei anvelope reprezintă o combinație formată din litere și cifre, iar dacă nu ai mai cumpărat până acum, ar fi bine să știi ce înseamnă. Aceste caracteristici arată cât de potrivite sunt acele anvelope pentru mașina ta. Astfel, o mașină performantă are nevoie de un caciuc care rezistă la viteze maxime ridicate, în timp ce o mașină de transport, are nevoie de unele rezistente la sarcinile crescute.

Foarte mulți șoferi nu știu concret ce înseamnă toată acea combinație misterioasă, mai ales că mulți dintre ei apelează la un service sau la un centru de vulcanizare. În momentul în care ești pus în fața faptului de a cumpăra noile anvelope, vei vedea că toate aceste caracteristici sunt foarte importante pentru fiecare mașină în parte.

În cazul în care montezi pe mașină pneurile nepotrivite, atunci poți ajunge să ai probleme cu acestea din punct de vedere al manevrabilității sau chiar mai rău, poți risca un accident. Pentru a alege noile anvelope, trebuie să știi dimensiunile acestora care sunt potrivite mașinii tale. Astfel, aceste dimensiuni le poți găsi atât în cartea de identitate a mașinii cât și în certificatul înmatriculare. Cu atât mai mult, dacă montezi anvelope de dimensiuni diferite de cele care sunt specificate, poți risca o amendă și suspendarea certificatului de înmatriculare al mașinii.

Aceste dimensiuni apar într-un cod lung din cifre și litere, acolo unde sunt indicate și informații despre indicele de sarcină, dar și cel al anvelopei. Spre exemplu, pe flancul unei anvelope vei putea găsi scris 215/45 R16 91 W E4. Astfel, numărul 215 reprezintă lățimea anvelopei în milimetri. Cel de-al doilea număr – 45 arată înălțimea talonului anvelopei în procentaj din lățimea sa. Astfel, în acest caz reprezintă 45% din lățimea de 215 mm, ceea ce înseamnă 96,75 mm.

literele cifrele anvelope
Afla ce inseamna tot acel cod care se regaseste pe anvelope

Care este simbolul care îți indică viteza maximă

Litera R reperezintă tipul constructiv, fiind o anvelopă radială și aproape singurul folosit în cazul cauciucurilor destinate autoturismelor. În structura acestora sunt folosite materiale precum oțelul și kevlarul, pentru a rezista la viteze mari. Cifra 16 arată dimensiunea jantei în numărul de inci.

Numărul 91 arată indicele de sarcină al anvelopei, astfel că în cazul nostru, poate susține o sarcină de până la 615 kg. Indicele de sarcină are valori cuprinse între 62 – 126, echivalentul în sarcini cuprinse între 265 – 1.700 kg. Litera W reprezintă viteza maximă la care rezistă pneul, în cazul nostru, 270 km/h. Aceste litere sunt cuprinse între J care reprezintă 100 km/h  și Y care rezistă până la 300 km/h. Ideal este ca acest indice să fie superior comparativ cu viteza maximă a mașinii tale.

Ultimul indicator este E4 care arată certificarea anvelopei de către organismele Uniunii Europene. Toate pneurile comercializate în țările blocului comunitar, ar trebui să aibă această inscripție. În afară de aces cod care, de-acum nu va mai fi unul fără înțeles, va trebui să fii atent și la indicațiile de pe etichetă unde sunt prezentate aderența pe tipul de carosabil, distanța de frânare, durabilitatea, zgomotul produs la rulare și consumul de combustibil.