Home » Auto » Ce înseamnă suspendarea înmatriculării auto și în ce condiții se face

Ce înseamnă suspendarea înmatriculării auto și în ce condiții se face

Voicu Costin / 17.01.2022, 08:10
Ce înseamnă suspendarea înmatriculării auto și în ce condiții se face

Toți șoferii trebuie să respecte regulile de circulație menționate în Codul Rutier. Se întâmplă uneori ca actele autoturismului să fie expirate, iar acest lucru să atragă asupra sa consecințele. Din anul 2018 s-a introdus o nouă reglementare –  suspendarea înmatriculării auto. În ce condiții se face și trebuie să faceţi pentru a nu întâmpina probleme, aflăm imediat.

Codul Rutier s-a schimbat

Până în anul 2018, unii cumpărătorii ce achiziționau un autoturism second hand nu-l înregistrau pe numele lor la direcțiile de taxe și impozite, dar nici la direcțiile de înmatriculări. În acest caz, foștii proprietari primeau înștiințări că au de plătit amenzi fie pentru ITP expirat, depășiri ale vitezei sau alte penalizări obținute de noul șofer în trafic. Pentru a evita aceste situații neplăcute, în anul 2018 s-a introdus o nouă reglementare în Codul Rutier. Această se referă la suspendarea înmatriculării auto.

Ce reprezintă suspendarea înmatriculării auto?

În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe druCodmurile publice, cu modificările și completările ulterioare, la art. 6, după punctul 29, a fost introdus un nou punct, care menționează următoarele: suspendarea înmatriculării – operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public. În cazul în care se schimbă proprietarul unui autoturism, înmatricularea acestuia se va suspenda în mod automat dacă noul proprietar nu va solicita Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.

Înmatricularea va rămâne valabilă, însă maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării. Dacă aveți o incertitudine privind starea înmatriculării autoturismului vostru puteți verifica pe site-ul oficial al DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).

Când se poate suspenda înmatricularea auto?

Situațiile în care se poate suspenda înmatricularea auto sunt expirarea ITP-ului sau anularea inspecției tehnice periodice de către autoritatea abilitată (Registrul Auto Român).

O altă situație când se poate suspenda înmatricularea auto este când înmatricularea automobilului achiziționat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării. Suspendarea va înceta atunci când sistemul primește informația că mașina a fost înscrisă de noul proprietar sau când a primit un ITP nou. Sistemul lucrează în mod automat, deci nu va fi nevoie să faceți nimic în acest sens.

Suspendarea înmatriculării auto nu suspendă și plata impozitului pentru mașina achiziționată.

Ce riscă șoferii care nu respectă aceste reglementări?

Orice fapta care încalcă Codul Rutier atrage asupra sa și consecințele. Amenzile sunt destul de mari dacă circulați cu o mașină care nu are ITP valabil sau dacă autoturismul are suspendată înmatricularea auto. Conducătorul auto va primi între 9 și 20 de puncte de amendă, adică, o amendă cuprinsă între 1.305 și 2900 de lei. De asemenea, i se va reține certificatul de înmatriculare și se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare. În concluzie, mașina nu va mai putea fi folosită de către șofer.