Home » Auto » Ce înseamnă Uber și ce țări este disponibilă aplicația

Ce înseamnă Uber și ce țări este disponibilă aplicația

Cojocaru Cristian / 27.08.2021, 15:36
Ce înseamnă Uber și ce țări este disponibilă aplicația

Uber este un serviciu utilizat de milioane de oameni din întreaga lume, iar aceasta înseamnă o cifră de afaceri impresionantă. Aplicația este disponbilă în 70 de țări din întreaga lume.

Uber înseamnă o companie de câteva miliarde de dolari

Uber reprezintă o companie americană care a dezvoltat o aplicație disponibilă atât pe tablete cât și pe smartphone-uri. Serviciul le permite clineților să își comande taxiuri sau chiar limuzine, în funcție de preferințe și buget. Versiunea pentru iPhone a fost lansată în anul 2010, iar la început, oferea clienților posibilitatea să închirieze rapid limuzine.

Ulterior, pe baza competiției, compania și-a mărit plaja de servicii punând la dispoziția clienților posibilitaea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici. Cu ajutorul GPS-ului telefonului mobil, aplicația găsește în timp real cea mai apropiată mașină de acesta. Serviciul este oferit exclusiv cu ajutorul aplicației și nu personal cu șoferul.

La atingerea destinației, nu este efctuată nici o plată fizică, iar tariful este calculat în funcție de distanță, viteză și condițiile de trafic. Cu ajutorul unui card pe care clientul l-a introdus anterior în profilul său, este retrasă apoi suma aferentă costului transportului. Șoferii primesc o parte din această sumă, în timp ce restul revine plății taxelor precum și companiei.

Astfel, după fiecare călătorie, șoferii pot acorda calificative pasagerilor pe o scară de la 1 la 5 stele. Pasagerii la rândul lor pot evalua șoferul dar numai în cazul în care doresc. Începând cu luna mai a anului 2019, Uber a început să interzică pasagerilor cu rating scăzut să mai poată comanda serviciile lor, fiind una dintre modalitățile de a înlătura utilizatorii al căror comportament lasă de dorit.  În iunie anul 2014, valoarea companiei era estimată la 18 miliarde de dolari.

Taximetriștii din țara noastră consideră că aplicația generează concurență neloială din cauza faptului că șoferii serviciului nu sunt obligați să se conformeze legislației în vigoare precum și faptul că o licență nu este cerută. Ulterior, aceste lucruri au fost reglementate, astfel că odată cu modificarea Legii nr.38/ 2003 cu privire la transportul în regim de taxi și închiriere este interzis unui șofer să ofere acest serviciu fără a deține o licență de transport persoane.

înseamnă uber
Uber este o companie diponibilă in 70 de tari din intreaga lume

În ce țări poți comanda Uber

Serviciul Uber este prezent în 70 de țări din întreaga lume. Astfel, din această listă fac parte țări precum Argentina, Australia, Austria, Slovacia, Croația, Statele Unite ale Americii, Canada ș.a. Serviciul este disponibil și pe teritoriul României în orașe precum:  Arad, Brașov, București, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Timișoara.

Curiozități despre Uber:

  • Cea mai mare companie de călătorie din lume, Uber Technologies, a fost fondată în 2009 și a devenit rapid cea mai valoroasă startup din lume;
  • În 2017, cultura corporativă Uber a fost considerată extrem de ostilă, sexistă și ofensatoare, rezultând o anchetă la nivelul întregii companii. CEO-ul Travis Kalanick a fost obligat să demisioneze, împreună cu mai mult de 20 de angajați;
  • IPO-ul Uber a fost unul dintre cele mai așteptate ale anului, iar compania a fost evaluată până la 120 de miliarde de dolari de către investitorii de pe Wall Street. Compania a intrat pe piață pe 9 mai 2019, dar a scăzut: Uber a făcut istorie cu cea mai mare pierdere de bani din prima zi din istoria SUA;
  • De atunci, Uber a lucrat pentru a deveni profitabil și a finalizat câteva achiziții de profil înalt de companii, inclusiv Lime, JUMP Bikes, Postmates și Drizly. De asemenea, și-a vândut extrem de așteptata divizie de mașini cu conducere automată în 2020.