Home » Auto » Ce opțiuni se regăsesc pe cel mai scump tractor din lume. Costă 600.000 de dolari!

Ce opțiuni se regăsesc pe cel mai scump tractor din lume. Costă 600.000 de dolari!

Manolică Anca / 08.05.2021, 14:43
Ce opțiuni se regăsesc pe cel mai scump tractor din lume. Costă 600.000 de dolari!

Chiar dacă suntem obișnuiți să ne gândim că mașinile au prețuri exorbitante, ei bine și piața utilajelor agricole are astfel de „vedete”. Chiar dacă nu beneficiază de o așa mare atenția ca mașinile de stradă, tractoarele ot ajunge și ele la prețuri foarte mari. Și este și lesne de înțeles de ce. Ele aduc și profit. Iată ce opțiuni se regăsesc pe cel mai scump tractor din lume.

Ce opțiuni se regăsesc pe cel mai scump tractor din lume

Chiar dacă pare un utilaj agricol destul de banal, în funcție de configurație și de scopul pentru care a fost construit, un tractor poate fi la fel de complex ca o uzină sau la fel de scump ca un bolid de lux. Spre deosebire de acesta din urmă, însă, un tractor nu este făcut să impresioneze fetele pe stradă, ci să poată lucra cât mai bine și mai eficient pe câmp. Așadar, dacă majoritatea se interesează de cât costă cea mai scumpă mașină din lume, în acest articol vom vorbi despre cel mai scump tractor din lume și ce opțiuni are.

Este vorba despre tractorul John Deere 9620RX. Acesta vine cu o putere de 620 CP, dezvoltați de un motor Cummins cu cilindreea de 15 litri. Astfel echipat, el poate face faţă condiţiilor din fermele unde lucrările au loc în cele mai grele condiţii. Acest utilaj poate trage după el o semănătoare de 27 de metri, o grapă cu discuri de 15 metri sau un plug cu 13 brazde.

Stabilitatea şi tracţiunea sunt susţinute foarte bine de cele patru roţi cu șenile cu ecartament de trei metri. În cabină, cel care manevrează tractorul are acces rapid la toate funcţiile utilajului printr-un monitor tactil de şapte inci integrat în consola de comandă. Modelul 9620RX dispune şi de un sistem de monitorizare, diagnosticare şi optimizare a performanţelor în timp real.

Cel mai scump tractor din lume
Cel mai scump tractor din lume

Se remarcă prin productivitatea ridicată

Tractorul John Deere 9620RX a fost construit pentru agricultură și se remarcă prin productivitate ridicată, cu un preț pe măsură, însă. Acesta pornește de la 600.000 de dolari, ceea ce îl face inaccesibil pentru cei mai mulți fermieri din România, cu excepția celor care au ferme de cel puțin 7-8 mii de hectare.

„Astfel de tractoare sunt ren­ta­bile doar pentru fermele de mari dimensiuni cu sole de cel puţin 100-200 sau 300 de hectare. Trebuie avut în vedere că unui astfel de utilaj îi ia cel puţin 40-50 de metri până îşi setează cores­punzător toate utilajele ataşate în spate. Doar în cazul unor astfel de ferme tractoarele de mare putere sunt eficiente“, explica pentru Ziarul Financiar Mihai Ivaşcu, directorul de marke­ting alAsociaţiei Produ­cătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR).

În ciuda prețului de achiziție exorbitant, este important de știut faptul că subvenția pe care statul o acordă unei ferme de 10.000 de hectare este de 1,3-1,4 milioane de euro anual. Așadar, prin direcționarea a 10% din acești bani spre achiziționarea unui astfel de tractor se pot acoperi costurile de achiziție în aproximativ 4 ani. Și cum cerințele pentru agricultura modernă sunt în continuă creștere, este important să deținem utilaje performante și puternice.