Home » Auto » Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină. Soluția care te salvează

Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină. Soluția care te salvează

Manolică Anca / 05.02.2022, 16:56
Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină. Soluția care te salvează

Când vine vorba de siguranța șoferului, nimic nu este mai important decât capacitatea de a vedea drumul. De aceea, a te asigura că ștergătoarele de parbriz sunt în stare bună și că au lichidul necesar, de vară sau de iarnă, în funcție de anotimp, pentru a curăța cum trebuie parbrizul este un aspect extrem de important în ceea ce privește întreținerea de bază a vehiculului. Dacă ți s-a întâmplat ca, din greșeală, să pui lichid de parbriz de vară la mașină iarna, iată cum ar trebui să procedezi.

Folosește corect lichidul de parbriz, în funcție de anotimp

Tipul de lichid de spălare a parbrizului pe care îl utilizezi trebuie să varieze în funcție de sezon. Acest lucru se datorează faptului că fiecare tip are proprietăți unice care sunt concepute pentru condiții meteorologice specifice. Iată ce trebuie să știi despre lichidul de spălare a parbrizului pentru vară și iarnă.

Lichid de spălare a parbrizului de vară

Lichidul de spălare a parbrizului de vară conține agenți de curățare special formulați pentru o strălucire fără urme. În plus, îndepărtează eficient insectele, praful și murdăria de pe parbriz pentru a te asigura că poți vedea clar în orice moment. Cu toate acestea, acest tip de lichid de spălare nu este potrivit pentru utilizare iarna, fiindcă sunt șanse mari să înghețe.

Lichid de spălare a parbrizului pentru iarnă

Lichidul de spălare a parbrizului de iarnă conține un degivrant, ceea ce îl face eficient în curățarea parbrizului chiar dacă temperatura scade până la -40 de grade. Acest lichid nu va forma cristale de gheață pe parbriz și nici nu va îngheța în rezervor. Cu toate acestea, ar trebui evitat pe timp de vară, deoarece conține mult metanol. Această substanță se evaporă cu ușurință pe vreme caldă și, prin urmare, poate crește emisiile de COV dacă îl folosești pe tot parcursul anului.

Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină

Dacă locuiești într-o zonă cu ierni foarte friguroase, trebuie să fii mereu atent la efectele vremii reci asupra autoturismului tău. Știm cu toții deja că lichidul miraculos cunoscut sub numele de antigel nu numai că ajută să îți păstrați mașina rece în lunile calde, dar ajută și la prevenirea înghețării motorului în cele reci. Dar cum rămâne cu lichidul pentru ștergătoarele de parbriz?

Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină
Ce poți să faci dacă ai pus, iarna, lichid de parbriz de vară la mașină

Este una dintre acele componente ale mașinii de care îți faci griji rar, iar când rămâi fără completezi cu cantitatea necesară. Dacă îngheață, însă, treburile se complică și ar trebuie să știi ce e de făcut în acest caz. Lichidul înghețat poate duce la spargerea rezervorului de lichid de apă și la distrugerea sau ruperea pompelor sau duzelor. Când se întâmplă acest lucru, nu mai este nimic de făcut decât să înlocuiți componentele deteriorate, ceea ce ar putea fi destul de costisitor.

Dacă te regăsești în situația în care ai încurcat lichidul de iarnă cu cel de vară sau ți-a mai rămas puțin de vara trecută și a înghețat, să nu cumva să te gândeșt să scoți rezervorul pentru a-l încălzi în casă. Este o bătaie prea mare de cap șim mai mult, poți afecta etanșeitatea sistemului. Nu are rost nici să conduci mașina în ideea în care rezervorul de lichid de parbriz se va dezgheța de la căldura motorului pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

Soluția care te salvează în acest caz

Ai nevoie de:

  • un vas mare sau o găleată
  • o pâlnie
  • o pompă manuală de apă (se găsește la magazinele de bricolaj) sau o pompă pentru cutii de apă
  • apă caldă (nu fiartă)
  • lichid de parbriz pentru iarnă

1. Pornește mașina sau condu-o înainte, pentru ca motorul să fie încălzit la temperatura optimă. Căldura motorului va dezgheța țevile de spălare a parbrizului.
2. Umple oala sau găleata cu apă fierbinte, atenție, nu fiartă, deoarece riști să spargi rezervorul de lichid de spălare a parbrizului.
3. Folosește pâlnia și toarnă încet apa fierbinte în rezervorul de spălare a parbrizului.
4. Așteaptă 10 minute sau până când lichidul începe să se dezghețe. Poți vedea când este gata încercând să speli parbrizul. Dacă funcționează, golește întregul rezervor.
5. Dacă tot nu funcționează, folosește pompa și scoate tot lichidul din rezervor, după care repetă pașii 1-3.
6. După golirea completă, umple rezervorul de spălare a parbrizului cu lichid rezistent la îngheț.