Home » Auto » Ce trebuie să faci, dacă îți explodează cauciucul mașinii în mers. Reguli și sfaturi esențiale, direct de la specialist

Ce trebuie să faci, dacă îți explodează cauciucul mașinii în mers. Reguli și sfaturi esențiale, direct de la specialist

Cojocaru Cristian / 04.02.2022, 16:47
Ce trebuie să faci, dacă îți explodează cauciucul mașinii în mers. Reguli și sfaturi esențiale, direct de la specialist

De fiecare dată când urci o bordură sau din nefericire treci printr-o groapă, ori parchezi mașina cu cauciucurile apăsând bordura, gândește-te că te supui riscului ca una dintre anvelopele mașini să explodeze. Află cele mai bune sfaturi și reguli de la un specialist ce trebuie să faci dacă explodează cauciucul mașinii tale în mers.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă îți explodează cauciucul mașinii în mers

Neglijarea cauciucurilor mașinii te poate supune unui risc mare. De obicei, durează câteva luni de neglijență pentru ca o anvelopă să se deterioreze în așa fel încât ar putea exploda în timpul mersului. Titi Aur a explicat ce anume trebuie să faci dacă unul dintre cauciucurile mașinii a explodat în timp ce mergeai.

„Probabilitatea să explodeze un cauciuc este din ce în ce mai mică pentru că anvelopele sunt construite din ce în ce mai bine. Dacă, totuși, ajungem în situația asta și anvelopa a explodat, trebuie să ştim că mașinile din ziua de astăzi, majoritatea, sunt dotate cu sisteme care ne vor ajuta. Aici mă refer şi la ABS, dar în mod special la ESP, care ne va opri dintr-un eventual derapaj. Nu pot să spun o regulă unică pentru că una este dacă a explodat cauciucul pe faţă, alta e pe spate”, a spus Titi Aur.

Specialistul explică faptul că atunci când mașina derapează cu partea din față, atunci trebuie redusă viteza și balansată greutatea în partea din față a mașinii pentru ca aderența să crească.

”Când pleacă maşina de faţă, trebuie să reduc viteza pentru a aduce greutate pe faţă şi pentru a avea aderență. Însă, dacă sunt pe viraj şi a explodat anvelopa din exteriorul virajului, pe faţă, exact acolo nu am aderență şi, atunci, trebuie să şi contrez puţin din volan. Este o poveste de control al maşinii în derapaj”, completează fostul pilot.

explodează cauciucul mașinii
Cauciucurile masinii trebuie intretinute in permanenta pentru a diminua riscul unei explozii

Presiunea trebuie menținută mereu în parametri normali

Acesta menționează și ceea ce ai de făcut dacă ai ghinionul ca una dintre anvelopele de pe spate să explodeze. Astfel, mașina își va păstra direcția de mers, iar dacă autovehiculul tău este echipat cu ESP, el își va intra în rol și va stopa mașina din derapaj. Așadar, viteza nu trebuie redusă puternic pentru că derapajul va lua amploare.

”Dacă a explodat pe spate, maşina îşi păstrează direcţia. Dacă ajunge să plece în derapaj, intră ESP-ul care ne va opri din derapaj. Şi, dacă totuşi pleacă, trebuie să ştiu să controlez maşina în derapaj, în sensul că nu trebuie să reduc puternic viteza, pentru că voi amplifica derapajul. Trebuie să reduc încetul cu încetul şi să contrez din volan atât cât pleacă maşina de spate. Intrăm, deja, în reguli de control al maşinii în derapaj, nu de pilotaj. Vorbim de control al maşinii într-o situaţie limită”, adaugă Titi Aur pentru DC News.

Fostul pilot de raliu recomandă echiparea mașinii cu anvelope de bună calitate, care să fie întreținute bine. Totodată, presiunea din cauciucuri trebuie păstrată mereu în parametrii adecvați. Dacă nu știi unde anume este specificată aceasta, Titi Aur menționează că „scrie pe mașinăm fie la portieră, fie pe capacul de la rezervor, fie în cartea tehnică, pe față, pe spate, în fucnție de încărcătură și în funcție de marca anvelopei.