Home » Auto » Cod rutier 2021. Se ridică mașinile parcate în aceste locuri. Președintele României a semnat decretul

Cod rutier 2021. Se ridică mașinile parcate în aceste locuri. Președintele României a semnat decretul

Bucur Ioana / 25.11.2020, 11:46
Cod rutier 2021. Se ridică mașinile parcate în aceste locuri. Președintele României a semnat decretul

Sancțiuni noi pentru șoferi, în Cod rutier 2021. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul ce va avea consecințe grave pentru care nu respectă legea. În ce condiții se ridică mașinile parcate în aceste locuri și cum se vor putea recupera autoturismele.

Cod rutier 2021. Se ridică mașinile parcate în aceste locuri

Schimbări importante pentru șoferi, în Cod rutier 2021. Potrivit noului proiect de lege ce a primit semnătura președintelui Klaus Iohannis, se ridcă mașinile parcate la întâmplare pe spațiile verzi sau prin parcuri, nu doar cele lăsate pe drumurile publice. De fapt, autoritățile vor introduce în legislația actuală interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcare special în acest sens.

Astfel, în Cod rutier 2021, se ridică mașinile parcate pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse. Pe lângă amenda primită, șoferii vor fi obligați să plătească mai multe taxe pentru a-și putea recupera autovehiculul.

„În cazul nerespectării obligaţiei, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează, pe durata a 24 de ore”, potrivit proiectului de lege.

Cod rutier 2021. În ce condiții nu se ridică mașinile parcate pe domeniul public, în afara zonelor marcate

În prezent, potrivit OUG 195/2002 din Codul Rutier,se ridică mașinile parcate necorespunzător doar pe drumurile publice, nu și pe domeniul public. În schimb, Cod rutier 2021 aduce această nouă sancțiune pentru șoferi. Cu toate astea, ridicarea autoturismelor nu va fi permisă dacă în interior se află persoane sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă.

„Au existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor  parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusive circulația pe drumurile publice”, se arată în motivația ce însoțește proiectul de lege.

Proiectul de lege semnat de Klaus Iohannis permite ridicarea mașinilor parcate pe domeniul public
Proiectul de lege semnat de Klaus Iohannis permite ridicarea mașinilor parcate pe domeniul public

Proiectul de lege semnat de președintele Klaus Iohannis mai stabilește și o serie nouă de obligații pentru persoanele fizice și juridice, în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor:

  • depozitarea corespunzătoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autorităţile administraţiei publice locale.
  • menţinerea curăţeniei trotuarelor, a părţii carosabile, a locurilor publice şi a locurilor de parcare pe care le folosesc.
  • îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate şi de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;
  • respectarea măsurilor stabilite pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi.
  • asigurarea curăţirii mijloacelor de transport şi a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.
  • curăţarea şi întreţinerea şanţurile, rigolele şi podeţele aferente proprietăţii
  • finalizarea construcţiile începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea.

Cod rutier 2021. Cum vor putea fi recuperate mașinile ridicate

Schimbările din Cod rutier 2021 înseamnă mai mult taxe pentru șoferii care vor să își recupereze mașinile parcate pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse.

Potrivit Cod rutier 2021, operațiunile pentru îndepărtarea unui autovehicul parcat pe domeniul public sunt: ridicarea propriu-zisă, transportul și depozitarea. Pentru a-și putea recupera mașina, șoferii vor fi obligați să achite tarifele stabiite pentru fiecare dintre aceste trei operațiuni, restituirea urmând să se facă pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

În cazul în care șoferul ajunge la mașină înainte ca platforma să plece, va plăti doar tariful de ridicare, fără transport și depozitare. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate va fi asigurat prin serviciu continuu, adică centrul de depozitare va fi deschis permanent.

Conform avocat.net, documentul în baza căruia se recuperează mașinile ridicate trebuie să conțină:

  • data, ora şi locul ridicării vehiculului;
  • gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care-l întocmește, precum şi unitatea din care face parte;
  • indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
  • menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
  • menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
  • date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege ce vizează modificările la legislația privind gospodărirea localităților urbane și rurale va trebui publicat în Monitorul Oficial.