Home » Auto » Cod rutier 2022. Pedepse mai aspre pentru șoferi. 6 măsuri care sunt luate în calcul

Cod rutier 2022. Pedepse mai aspre pentru șoferi. 6 măsuri care sunt luate în calcul

Alexandru Cazacu / 28.01.2022, 12:28
Cod rutier 2022. Pedepse mai aspre pentru șoferi. 6 măsuri care sunt luate în calcul

Miercuri, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță simplă pentru modificarea Codului rutier 2022, prin care sunt stabilite pedepse mai aspre pentru conducătorii auto. Decizia a fost luată pentru siguranța circulației rutiere și reducerea numărului de accidente în trafic. Haideți să vedem care sunt noile măsuri.

Modificarea Codului rutier 2022. Pedepse mai aspre pentru șoferi

După cum spuneam, proiectul de de ordonanță a fost adoptat de Guvern și urmează să apară în Monitorul Oficial. Printre prevederile incluse se află și modificări cu privire la mecanismele de sancționare pentru șoferii care încalcă legislația rutieră. Mai exact, unele sancțiuni actuale au fost înăsprite, însă au fost introduse și unele noi.

De exemplu, condusul agresiv va putea fi sancționat, iar conducătorii auto care merg pe banda de urgență a autostrăzilor vor fi sancționați mai aspru. Acestea fiind spune, haideți să vedem care sunt unele dintre principalele măsuri luate în calcul.

Cod rutier 2022 – Comportamentul agresiv va fi sancționat

În ceea ce privește comportamentul agresiv în trafic, proiectul menționat stabilește amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. Însă, în forma sa inițială, pentru această abatere, proiectul stabilea amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Conform legii, este considerat comportament agresiv în trafic:

  • schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule;
  • întoarcerea mașinii prin acționarea frânei de mână;
  • folosirea excesivă a claxonului;
  • folosirea excesivă a semnalelor luminoase;
  • mersul cu motocicleta pe o roată.
Ce modificări apar în Codul rutier 2022
Ce modificări apar în Codul rutier 2022

Cod rutier 2022 – Mersul pe contrasens sau întoarcerea mașinilor pe autostradă

În prezent, șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens pot să primească doar o amendă prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni (între 1.305 și 2.900 de lei). Ei bine, după ce măsurile din proiectul adoptat de Guvern se vor aplica, acestora li se va suspenda și dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Se sancționează mai aspru mersul pe banda de urgență a autostrăzii

Conducătorii auto care au obiceiul de a circula pe banda de urgență a autostrăzii, din diferite motive, vor putea fi sancționați mai aspru. Acum amenzile pentru această abatere sunt cuprinse între 580 – 725 de lei, însă după aplicarea noilor reguli, sancțiunile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Ba chiar mai mult de atât, sancțiunea contravențională complementară cu privire la punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni.

Cod rutier 2022 – Nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de cale ferată

De asemenea, proiectul de OG mai stabilește și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare permisului de conducere de la 90 de zile la 120 de zile pentru șoferii care nu respectă regulile la trecerea căii ferate, potrivit avocatnet.ro.

Pedepsite mai drastic vor fi și depășirile neregulamentare

Totodată prin proiectul autorităților se dorește majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind  efectuarea depășirii. În prezent, manevrele neregulamentare se sancționează cu amenzi de la 580 – 725 de lei, însă după aplicarea noilor măsuri, acestea vor fi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, perioada de suspendare a dreptului de a conduce se mărește de la 30 de zile la 60.

Pentru depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale, perioada de suspendare a permisului va fi mai mare

Proiectul prevede un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă mai mare de suspendare a dreptului de a conduce. Concret, șoferii care depășesc cu peste 70km/h limita legală de viteză vor avea permisul suspendat pentru 120 de zile.