Home » Auto » Cum poate fi declarată o mașină ”clasică” sau ”de epocă” în România. Șoferii plătesc 0 taxe pentru aceste mașini

Cum poate fi declarată o mașină ”clasică” sau ”de epocă” în România. Șoferii plătesc 0 taxe pentru aceste mașini

Manolică Anca / 11.07.2021, 12:29
Cum poate fi declarată o mașină ”clasică” sau ”de epocă” în România. Șoferii plătesc 0 taxe pentru aceste mașini

Cum poate fi declarată o mașină „clasică” sau „de epocă” în România. Trebuie îndeplinite anumite condiții, pentru că nu orice maşină veche este neapărat şi una de epocă. Mai mult, în România este și un club care are grijă să nu se strecoare nicio mașină neconformă printre cele de colecție.

Cum poate fi declarată o mașină „clasică” sau „de epocă” în România

Câți dintre noi nu ne-am dorit o mașină „de epocă”? Câți nu ne-am oprit pe stradă sau am mers la expoziții pentru a admira astfel de mașini? Dacă vrei să intri și tu în acest club select trebuie să știi că sunt anumite condiții de îndeplinit întocmai. Nu orice maşină veche este şi una de epocă, adică atestată ca atare. Totodată, în România, există un club care are grijă ca printre colecţionarii acestor mașini să nu se strecoare automobile neconforme.

Cum poate fi declarată o mașină „clasică” sau „de epocă” în România? Așadar, trebuie parcurse mai multe etape şi îndeplinite mai multe condiţii cumulate. Iată ce spune Profesorul Corneliu Liviu Popescu în Curierul Judiciar nr. 5/2007:

„Din punct de vedere obiectiv, trebuie să fie vorba despre vehicule pentru care a trecut o perioadă de timp mai mare de 30 de ani de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul. Este avută în vedere data încetării producerii tipului de vehicul, nu data concretă a fabricării… Sub aspect formal administrativ, este necesar ca deţinătorii vehiculelor istorice să obţină un atestat de vehicul istoric, emis de Retromobil Club România, în calitate de autoritate naţională FIVA în România”, notează acesta în Curierul Judiciar nr. 5/2007.

RAR nu eliberează cartea de identitate dacă mașina nu acest atestat

Registrul Auto Român (RAR) eliberează cartea de identitate a vehiculului de epocă numai dacă acesta deţine atestatul emis de Retromobil Club România. Responsabilii RAR verifică atestatul, precum și dacă maşina corespunde din punct de vedere al stării tehnice cu caracteristicile tehnice de la data fabricaţiei. Automobilul nu trebuie să aibă sub nicio formă urme de rugină şi trebuie să fie perfect funcţional.

Numai după ce aceste condiții au fost îndeplinite cumulativ, RAR va menționa pe cartea de identitate a maşinii textul „vehicul istoric”. De asemenea, și regimul fiscal al acestor maşini este special, legea scutind proprietarii de la plata anumitor impozite.

Cum poate fi declarată o mașină ”clasică” sau ”de epocă” în România
Cum poate fi declarată o mașină ”clasică” sau ”de epocă” în România

Ce pași trebuie să urmezi

Dumitru Chirea, preşedintele Retromobil România-Filiala Constanţa, este unul dintre cei mai mari colecţionari din ţară, deținând peste 70 de maşini de epocă. El descrie succint toţi paşii pe care un astfel de proprietar trebuie să-i urmeze pentru a avea un automobil istoric cu toate actele în regulă.

„Ea trebuie să fie originală şi să corespundă 100%, adică toate piesele ei să fie originale şi să nu fie modificate. Apoi se face un dosar la Clubul Retromobil, iar o comisie verifică maşina. Dosarul este trimis la Bucureşti unde o altă comisie Retromobil decide dacă se atestă sau nu ca vehicul istoric”, spune Chirea.

O maşină care primește certificatul de „mașină de epocă” este scutită de plata impozitului şi a rovinietei şi are un regim special pentru polița RCA. „Dacă eşti membru de cel puţin 6 luni al unui club Retromobil plăteşti 60 de lei pentru 6 luni sau 100 de lei pe an”, mai spune Dumitru Chirea.