Home » Auto » De ce ai nevoie pentru a obține numere de înmatriculare verzi. Actele necesare

De ce ai nevoie pentru a obține numere de înmatriculare verzi. Actele necesare

Manolică Anca / 28.07.2022, 16:20
De ce ai nevoie pentru a obține numere de înmatriculare verzi. Actele necesare

Plăcuțele de înmatriculare verzi sunt destinate exclusiv autovehiculelor cu zero emisii de CO2, iar cererea pentru ele se poate depune începând din 27 iunie la sediile Serviciilor de permise şi înmatriculare a autovehiculelor. Iată de ce acte ai nevoie pentru a obține numere de înmatriculare verzi și cât costă acestea.

Ce tip de vehicule pot utiliza aceste plăcuțe

Serviciile de permise şi înmatriculare a vehiculelor au dat startul eliberării plăcuțe cu numere de culoare verde pentru autovehicule cu zero emisii de CO2. Reglementările privind aceste plăcuțe auto au fost publicate într-un Ordin Comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne și al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii în 28 aprilie.

Autoritățile plănuiesc să vină cu anumite facilitați pentru șoferii care conduc acest tip de mașini. Vorbim aici despre reduceri de taxe sau impozite, parcare gratuită în anumite zone din oraș sau acces în zonele unde au voie doar vehiculele cu emisii reduse.

Așadar, mașinile electrice sau cele cu pilă de combustie cu hidrogen vor avea de acum numere de înmatriculare verzi. Iar cei care au deja un autovehicul de acest fel și doresc să obțină aceste plăcute de înmatriculare, trebuie să știe că le pot preschimba pe cele existente.

Ce acte sunt necesare pentru a obține numere de înmatriculare verzi

Plăcuţele verzi se pot elibera la înmatricularea mașinii, a transcrierii dreptului de proprietate, în cazul eliberării unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta sau atunci când se solicită eliberarea de noi numere. Dar trebuie menționat expres acest lucru pentru că, în caz contrar va primi plăcuțe clasice de culoare neagră.

Numere de înmatriculare verzi
Numere de înmatriculare verzi

În ceea ce privește prețul acestora, ei bine, proprietarii de mașini electrice vor trebui să scoată din buzunar următoarele sume:

  • 20 de lei pentru o placa de tip A
  • 23 de lei pentru o placa de tip B (destinata parții din spate a autovehiculelor de teren ce sunt dotate cu un loc special de amplasare)
  • 17 lei pentru o placa de tip C destinată motociclurilor.

Totodată, este important de știut că cei ce doresc să aibă un număr verde preferențial, trebuie să achite în plus o taxă de 45 de lei. Așadar, numerele de înmatriculare verzi te vor costa în total 65 de lei.

Acte necesare:

  • cerere pentru schimbarea plăcutelor de înmatriculare
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV) în original
  • certificatul de înmatriculare (talonul) în original
  • plăcutele de înmatriculare existente pe automobilul tău
  • copie după contractul de asigurare de răspundere civila auto obligatorie (RCA) care să fie în termen de valabilitate
  • dovada plații contravalorii plăcutelor cu numărul de înmatriculare (20 Lei)
  • actul de identitate al solicitantului

În cazul persoanelor juridice, pe lângă actele mai sus menționate va fi necesară și o copie după certificatul de înregistrare al firmei, dar și o împuternicire pentru reprezentantul legal. Iar dacă documentele se depun de o altă persoană, aceasta va trebui să prezinte o procură specială care să fie autentificată de un notar public.