Home » Auto » Impozit auto 2022. Cum se calculează și unde se poate plăti

Impozit auto 2022. Cum se calculează și unde se poate plăti

Alexandru Cazacu / 18.01.2022, 14:39
Impozit auto 2022. Cum se calculează și unde se poate plăti

Toți proprietarii care dețineau până la finele anului precedent mijloace de transport, terenuri sau locuințe trebuie să plătească în acest an impozit pentru fiecare dintre acestea. În caz că nu știați deja acest lucru, plata impozitelor se efectuează în două tranșe, însă persoanele care plătesc impozitul pentru tot anul până pe 31 martie, beneficiază de o reducere. Haideți să vedem cum se calculează impozitul auto și unde se poate plăti.

Unde poate fi plătit impozitul auto

Conform legislației în vigoare, proprietarul unui autovehicul este dator cu plata impozitului pe tot anul, dacă la intrarea în anul respectiv deținea cu acte acel autovehicul. Mai precis, dacă pe data de 31 decembrie 2021 dețineau un autoturism, proprietarii acestuia trebuie să plătească impozit pentru el în 2022, chiar dacă între timp l-au vândut.

În ceea ce privește plata impozitului pentru mijloace de transport, aceasta se face la bugetul localității unde proprietarul mijlocului de transport își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, potrivit avocatnet.ro.

După cum am menționat și anterior, impozitul auto se achită anual în două tranșe egale, iar termenele stabilite de lege pentru plată sunt 31 martie și 30 septembrie. Cu toate acestea, proprietarii de autovehicule care plătesc impozitul integral până pe data de 31 decembrie beneficiază de o reducere de 10%. Aceasta este stabilită printr-o hotărâre a consiliul local.

Cum se calculează impozitul auto

Dacă ești proprietarul unei mașini, trebuie să știi că impozitul auto este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului respectiv. Aceasta este exprimată în centimetri cubi, iar impozitul se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune a acesteia cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal, conform sursei citate. Mai exact, sumele luate în calcul la stabilirea impozitului auto sunt în felul următor:

  • 18 lei/200 cmc – pentru mașinile care au capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000 cmc inclusiv;
  • 72 lei/200 cmc – pentru mașinile care au capacitatea cilindrică cuprinsă între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv;
  • 144 lei/200 cmc – pentru autovehiculele care au capacitatea cilindrică cuprinsă între 2.601 cmc și 3.000 cmc inclusiv;
  • 290 lei/200 cmc – pentru mașinile care au capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc.

Pe de altă parte, cea mai mică sumă luată în calcul la stabilirea impozitului pe mijloace de transport este de 8 lei/200 cmc. Aceasta este valoarea stabilită de Codul fiscal pentru motociclete sau autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.600 centimetri cubi.

Impozit auto 2022. Cum se calculează și unde se poate plăti
Impozit auto 2022. Cum se calculează și unde se poate plăti

Cine beneficiază de scutiri și reduceri de la plata impozitului pe mijloace de transport

După cum se arată la art. 469 din Legea nr. 227/2015, unele persoane beneficiază de scutiri și reduceri de la plata impozitului pe mijloace de transport. Printre altele, nu se datorează impozitul auto pentru autovehiculele veteranilor de război sau a văduvelor acestora.

De asemenea, sunt scutite de la plata impozitului pe mijloace de transport și mașinile deținute de persoane cu handicap grav sau accentuat, a persoanelor încadrate la gradul I de invaliditate. Totodată, impozitul auto nu se plătește pentru vehiculele istorice sau cele electrice.

Este important să menționăm și faptul că, în cazul mijloacelor de transport agricole (utilizate efectiv în domeniul agricol), consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri de la impozit.