Home » Auto » Noul cod rutier 2022. Cel puțin 9 prevederi pe care șoferii trebuie să le respecte. Cât de mari sunt amenzile

Noul cod rutier 2022. Cel puțin 9 prevederi pe care șoferii trebuie să le respecte. Cât de mari sunt amenzile

Alexandru Cazacu / 07.02.2022, 13:31
Noul cod rutier 2022. Cel puțin 9 prevederi pe care șoferii trebuie să le respecte. Cât de mari sunt amenzile

Potrivit noului Cod rutier 2022, o serie de modificări îi poate lăsa pe conducătorii auto fără permis de conducere, dacă aceștia sunt surprinși că au comis faptele nou incriminate de lege. Haideți să vedem care sunt noile prevederi pe care șoferii trebuie să le respecte și ce amenzi riscă dacă comit aceste fapte.

Cod rutier 2022. Noi prevederi pe care conducătorii auto trebuie să le respecte

Cel mai probabil, majoritatea șoferilor români au aflat despre modificarea Codului Rutier și de faptul că șofatul agresiv se pedepsește. Cu toate acestea, nu mulți știu cum definește legea condusul agresiv în care un conducător auto îi deranjează pe ceilalți participanți la trafic. Află în rândurile de mai jos ce prevederi trebuie respectate și care sunt sancțiunile pentru încălcarea acestora.

Conform adevărul.ro, noile fapte pentru care șoferii pot rămâne fără permis dacă le comit sunt următoarele:

  1. Întoarcerea unui autovehicul prin acționarea frânei de mână.
  2. Săvârșirea intenționată a unui derapaj controlat.
  3. Pornirea unui autovehicul de pe loc prin patinarea excesivă a roților.
  4. Reducerea bruscă și nejustificată a vitezei de deplasare.
  5. Accelerarea excesivă a motorului de natură a stânjeni pe cei aflați în dreptul drumului.
  6. Conducerea unei motociclete pe o singură roată.
  7. Mersul înapoi în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spate.
  8. Utilizarea repetată a semnalelor sonore și luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul unui autovehicul să elibereze banda de circulație.
  9. Circulația cu mașina la o distanță foarte scurtă față de alte vehicule atât în fața și în spatele acestora, cât și în lateral, fără a avea un motiv întemeiat. Amenzile sunt cuprinse între 580 și 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, dacă se ajunge la accident, amenda poate ajunge chiar și la 1160 de lei, iar dreptul de a conduce va fi suspendat pentru 60 de zile, conform sursei citate.

În concluzie conducătorii auto agresivi nu vor mai scăpa fără să fie amendați, după cum arată noile reglementări din Codul rutier 2022, iar amenzile pot ajunge chiar și la 2.900 de lei.

Noi măsuri și sancțiuni prevăzute de Ordonanța simplă pentru modificarea Codului rutier 2022

Noile prevederi din Codul Rutier pe care trebuie să le respecte șoferii
Cod Rutier 2022. Noile prevederi pe care trebuie să le respecte șoferii

La sfârșitul lui ianuarie, a fost oficializată OG nr. 1/2022. Ordonanța simplă pentru modificarea Codului rutier include prevederi care vizează, în mare parte, majorarea sancțiunilor care există deja în legislația rutieră sau introducerea unor sancțiuni noi. Deși unele dintre acestea sunt aplicabile, altele vor intra în vigoare începând din 27 februarie, potrivit Antena 3. Printre noile măsuri se numără și următoarele:

  • sancționarea comportamentului agresiv;
  • sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens;
  • va fi sancționat mai aspru mersul pe banda de urgență a autostrăzii;
  • se mărește perioada de suspendare a dreptului de a conduce pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de cale ferată;
  • vor fi pedepsite mai dur depășirile neregulamentare;
  • a apărut un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă mai mare de suspendare a permisului de conducere. Mai precis, depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale de viteză va duce la suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Așadar, șoferii care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie să respecte toate aceste prevederi, în caz contrar riscă să fie sancționați și chiar să rămână pietoni, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor.