Home » Auto » Rovinieta 2022. Cât costă, unde se achită și ce amenzi sunt pentru neplată. 7 lucruri de știut despre taxa de drum

Rovinieta 2022. Cât costă, unde se achită și ce amenzi sunt pentru neplată. 7 lucruri de știut despre taxa de drum

Manolică Anca / 30.03.2022, 11:17
Rovinieta 2022. Cât costă, unde se achită și ce amenzi sunt pentru neplată. 7 lucruri de știut despre taxa de drum

Orice șofer care circulă pe drumurile publice din țară, fie ele naționale, europene sau autostrăzi, este obligat să plătească o taxă de drum numită rovinietă. În caz contrar, riscă o amendă substanțială a cărei valoare a fost majorată recent. Află din acest articol tot ceea ce trebuie să știe un conducător auto despre taxa de drum. Cât costă rovinieta în 2022, unde se achită și ce sancțiuni se aplică în caz contrar.

Rovinieta 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii

Rovinieta este o taxă a cărei plată dă posibilitatea unui vehicul dreptul de a folosi, pe parcursul unei anumite perioade de timp, rețeaua de drumuri naționale din România. Vorbim aici despre autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale și drumuri naționale principale și secundare.

Taxa de drum poate fi achiziționată din benzinării cu bani numerar, prin SMS sau online, plata putând fi făcută fie cu cardul, fie la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Lucruri de știut despre taxa de drum

1. Cât costă rovinieta în 2022

Valoarea pe care șoferii trebuie să o plătească pentru o rovinietă diferă în funcție de tipul autovehiculului. Acestea au rămas neschimbate față de anul trecut, astfel: în cazul autoturismelor, taxa rovinietei este de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele pornesc de la șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

2. Când se plătește rovinieta

Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta este necesar să se plătească înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, aceasta începe să fie valabilă de la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților. Data de expirare este sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Rovinieta 2022
Rovinieta 2022

3. Se pot recupera banii înapoi pe rovinietă la vânzarea mașinii

În anul 2019 s-a stabilit că, în cazul în care un proprietar vinde mașina, el poate cere returnarea parțială a banilor de rovinietă. Astfel, el poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei, dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el.

4. Cum sunt identificați șoferii care circulă fără rovinietă 

Pe toate drumurile din țară sunt amplasate peste 100 de camere fixe, dar și mobile care să îi identifice pe șoferii care circulă fără o rovinietă valabilă.

5. Ce amenzi riscă șoferii care nu au rovinieta în 2022 

Recent, Guvernul a aprobat o majorare a cuantumului amenzilor pe care şoferii le plătesc în cazul în care circulă pe drumurile din țară fără o rovinietă valabilă. Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente.

Legea reglementează cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor care nu au plătită taxa de drum, nivelul amenzilor fiind stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor.

6. De câte ori poate fi amendat un șofer dacă circulă mai multe zile fără rovinietă

După ce șoferul fost sancționat pentru acest lucru, autoritățile trebuie ca, în termen de două luni, să îl informeze despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, conducătorul auto nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

7. Ce mașini sunt exceptate de la plata rovinietei

Aici se încadrează vehiculele folosite exclusiv la transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativă a unei localități, cele destinate transportului școlar și mașinile cu număr provizoriu de înmatriculare. Atenție, cei care realizează transportul persoanelor între localități sau alte tipuri de transportatori sunt obligați să dețină o rovinietă valabilă.