Home » Auto » Țara unde este permis să consumi alcool, iar apoi să te urci la volan. Pare ireal, dar este legal acest lucru

Țara unde este permis să consumi alcool, iar apoi să te urci la volan. Pare ireal, dar este legal acest lucru

Manolică Anca / 28.06.2022, 15:52
Țara unde este permis să consumi alcool, iar apoi să te urci la volan. Pare ireal, dar este legal acest lucru

Este bine cunoscut faptul că, în România, dacă deții un permis de conducere, nu ai voie să conduci un vehicul după ce ai consumat alcool, indiferent despre ce cantitate este vorba. Dacă la noi toleranța este zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan, există, totuși, țări care permit acest lucru.

Țările în care este sau nu permis să consumi alcool, iar apoi să te urci la volan

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este un fenomen extrem de periculos. Din păcate, acesta se întâlnește tot mai des la nivel global în rândul șoferilor, mai ales al celor tineri și neexperimentați.

Multe țări din lume, printre care și România, pedepsesc dur conducerea unui automobil pe drumurile publice sub influența alcoolului. Fiindcă reprezintă o încălcare gravă a legislației rutiere, șoferii vinovați se pot alege cu amenzi dure, până la suspendarea ori chiar anularea permisului auto și, în unele situații, cu închisoarea.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Fiecare țară are propria legislație atunci când vine vorba de nivelul permis al alcoolului din sânge atunci când te urci la volan. În timp ce unele au toleranță zero la acest lucru, altele încă permit un anumit procent.

Țările în care condusul sub influența alcoolului este pedepsit

Legislația rutieră din România nu este similară cu cea din multe țări europene, având toleranță zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan. Doar în alte șapte state din estul Europei mai este interzis cu desăvârșire condusul unei mașini în acest caz, potrivit Libertatea.

Ţări cu toleranţă 0 ‰ – Cehia, Slovacia, România, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Bangladesh, Pakistan, Ungaria.

Cel mai des întâlnit standard pentru nivelurile acceptate de alcoolemie la volan este în Europa de Vest de 0,5 ‰. În majoritatea țărilor din Europa de Est această cifră este mai mică și variază între 0,0 ‰ și 0,3 ‰.

  • Ţări cu toleranță 0,02 ‰ – China, Estonia, Polonia, Suedia, Puerto Rico (pentru şoferii între 18 şi 20 de ani)
  • Ţări cu toleranţă 0,03 ‰ – India, Serbia, Japonia
  • Ţări cu toleranţă 0,04 ‰ – Lituania (pentru şoferii aflați în primii doi ani de de la obținerea permisului toleranța este de 0,02 ‰)
  • Ţări cu toleranţă 0,05 ‰ – Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Israel, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia.

În Germania, toleranța este zero în cazul șoferilor începători și profesioniști. Dacă sunt implicați într-un accident rutier sau dacă au fost prinși circulând cu mare viteză, limita este redusă la 0,03 ‰ și se vor alege și cu dosar penal.

  • Ţări cu toleranță 0,08 ‰ – Malta, Mexic, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

În SUA, limita legală variază în funcţie de fiecare stat, dar nu mai poate depăși 0,08 ‰ (limita legală a coborât în ultimii ani de la 0,15 ‰).

Țările în care condusul sub influența alcoolului este permis, indiferent de cantitate

În unele dintre țări din lume, șoferii pot consuma o anumită cantitate de alcool și apoi să conducă fără a răspunde penal. Și indiferent de cât de mult alcool au consumat. Vorbim aici despre Angola, Insulele Comore, Congo, Etiopia, Indonezia și Vietnam.

Însă, dacă un șofer beat produce un accident de circulație, îi va fi suspendat permisul pe viață, fără posibilitatea de a-l mai recupera vreodată.