Home » Auto » Toți șoferii români trebuie să știe asta! Cum își pot acoperi pagubele cei avariați de mașini asigurate la o societate în faliment

Toți șoferii români trebuie să știe asta! Cum își pot acoperi pagubele cei avariați de mașini asigurate la o societate în faliment

Cojocaru Cristian / 20.09.2021, 11:15
Toți șoferii români trebuie să știe asta! Cum își pot acoperi pagubele cei avariați de mașini asigurate la o societate în faliment

Șoferii români trebuie să afle ce pot face în cazul în care sunt avariați de către cei care au polițe de asigurare la o societate aflată în pragul falimentului.

Situația care îi privește pe toți șoferii români

Ce faci în momentul în care mașina îți este avariată de către un șofer a cărui poliță de asigurare este încheiată cu o companie falimentară precum City Insurance? În cazul în care nu ai opțiunea decontării directe sau asigurare CASCO, află că există un fond special de unde îți poți acoperi pagubele.

Acest fond este limitat însă acest lucru numai când compania a intrat efectiv în faliment. În acest moment, nu se pot adresa astfel de cereri de daună din respectivul fond. FGA sau Fondul de Garantare a Asiguraților funcționează în baza Legii nr. 213/2015 și a fost desemnat în luna iunie ca administrator temporar pentru City Insurance, pe o perioadă de trei luni.

Actualul rol al FGA este de a restabili situația financiară a asiguratorului, precum și asigurarea unei conduceri adecvate a activității. Chiar și așa, cei păgubiți care au nevoie de despăgubiri din partea City Insurance nu se pot adresa FGA. Doar în momentul în care compania ajunge în faliment, FGA își va intra în roluri, astfel că cererile de daună pot fi adresate acestei entități.

Astfel, în cazul celor care sunt avariați de către șoferii care au încheiat polițe RCA la City Insurance, vor trebui să se adreseze aceste companii până la declararea oficială a falimentului. Potrivit Legii nr.132/2017, societatea celui vinovat de producerea daunelor este cea care trebuie să acopere respectivele daune, astfel că până la falimentul declarat al City Insurance, aceasta este compania care va trebui să suporte aceste costuri.

FGA funcționează în baza Legii nr.213/2015 și „garantează plata de indemnizații/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, încheiate, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut în prezenta lege (450.000 de lei per creditor de asigurare – n.red.)  și în limita resurselor financiare disponibile la momentul plății”.

șoferii români
Soferii nu pot adresa cereri de despagubire la FGA

Nu pot fi depuse cereri la FGA

Actualul Guvern intenționează să modifice în viitorul apropiat această lege. Plafonul va fi majorat la rândul său de la suma de 450.000 la  500.000 de lei.

”Orice persoană care invocă vreun drept de creanță împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară și cea a denunțării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului”, scrie în Legea nr. 213/2015.

Astfel, după ce procedura de redresare financiară se va fi încheiat, cei care trebuiau să își recupereze banii de la compania asiguratoare se vor adresa FGA. Atenție însă pentru că te poți adresa nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului societății respective. Astfel, șoferii păgubiți aflați în această situație, nu pot depune cereri la FGA în acest moment.

„Orice solicitare cu privire la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance – S.A. trebuie adresată direct acestei societăți.
De asemenea, cererile de deschidere dosar de daună/ cererile de despăgubire vor fi adresate Societății de Asigurare- Reasigurare City Insurance – S.A., acestea fiind soluționate potrivit dispozițiilor Legii 132/2017, respectiv a condițiilor de asigurare, după caz.

Orice cerere adresată FGA (de deschidere dosar de daună/ de plată) nu va fi analizată și potrivit legii, FGA nu are obligația de a redirecționa aceste cereri către asigurătorul Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance – S.A.

Totodată, toate aceste cereri depuse către FGA (de deschidere dosar de daună/ de plată) nu vor fi socotite ca fiind înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de art. 12, alin (1) din Legea 213/2015 în cazul cererilor de deschidere a dosarului de daună, respectiv înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de art. 14, alin. (1) din Legea 213/2015 în cazul cererilor de plată, nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de dispozițiile Legii 213/2015”, potrivit Avocatnet.