Home » Auto » Toți șoferii trebuie să știe asta! La cât timp se schimbă uleiul de motor la mașină

Toți șoferii trebuie să știe asta! La cât timp se schimbă uleiul de motor la mașină

Voicu Costin / 03.12.2021, 18:07
Toți șoferii trebuie să știe asta! La cât timp se schimbă uleiul de motor la mașină

Cu toții am auzit de replica mecanicului auto: „Ai schimbat uleiul la mașină?”. Uleiul de motor asigură bună funcționare a motorului oricărui autoturism. Schimbarea uleiului de motor implică câteva lucruri pe care e bine să le cunoască posesorii de mașini. Cât de des se efectuează această operațiune și de ce este atât de importantă vom afla  în articolul de mai jos.

Importanţa uleiului de motor

Motorul este un mecanism complex, format din mii de piese care funcționează împreună pentru a crea forța necesară deplasării unui autovehicul. Procesul de bază fiind arderea combustibilului, o mare parte din aceste piese sunt expuse unor temperaturi ridicate, iar altele  sunt supuse frecării, ceea ce în mod normal duce la eroziune și la deteriorarea în timp a întregului sistem.

Uleiul de motor are mai multe roluri în acest angrenaj, însă cel mai important este să asigure lubrifierea componentelor metalice, astfel încât gradul de uzură să fie minim. De calitatea uleiului de motor depinde buna funcționare a motorului pe termen lung, întrucât folosirea unui ulei de slabă calitate va produce erodarea în timp a unor componente importante. Așa că, făcând economie la achiziționarea uleiului, s-ar putea să te trezești cu câteva costuri suplimentare ridicate pentru reparațiile ulterioare, implicit deteriorarea completă a motorului.

Când schimbăm uleiul de motor?

Schimbul uleiul de motor este o etapă foarte importantă în viața mașinii noastre și face parte din procedura de revizie a mașinii. Potrivit specialiștilor, schimbul de ulei trebuie să se facă la fiecare 10.000-15.000 de kilometri. Un conducător auto care parcurge mai mulți kilometri într-o perioadă mai scurtă va trebui să verifice nivelul uleiului din motor la câteva luni. Pe când un posesor de mașină, care parcurge distanțe mai mari cu mașină într-un timp mai îndelungat, poate verifica uleiul chiar și anual.

Indicat este să respectăm aceste intervale de timp, pentru a asigura longevitatea motorului. Mașinile mai noi au sisteme electronice de măsurare a nivelului de ulei. Însă sunt și câteva semne specifice care te anunță când trebuie mers la un service auto pentru schimbarea uleiului sau alimentarea lui. Iată care sunt acestea:

Semnalizarea martorului luminos corespunzător

Mașinile moderne sunt dotate cu indicatoare de bord care atenționează asupra problemelor legate de uleiul de motor. Atunci când martorul luminos are culoarea galbenă, mai poți circula în siguranță pentru un timp, însă indicat ar fi ajungi la un service auto cât mai repede. În acest caz, poate fi vorba despre apropierea de intervalul schimbului de ulei sau de pierderi ale acestui fluid.

Dacă martorul luminos este de culoare roșie,  este indicat să te deplasezi rapid până la cel mai apropiat service auto. Poate fi o problema majoră.

Verificarea nivelului de ulei

Motorul mașinii consumă ulei, treptat, iar în timp acest fluid își pierde din proprietăți. De aceea, din când în când, acesta are nevoie să fie completat (în cazul scăderilor de nivel), ori schimbat complet.

Apariția unor zgomote nefirești la nivelul motorului

Un alt semn că uleiul de motor trebuie înlocuit este zgomotul produs de motor. Atunci când uleiul se uzează, el își pierde din calități și nu mai poate păstra același grad de lubrifiere. Elementele componente ale cuplului motor încep să se frece unele de altele și poate afecta întreg sistemul.

Schimbul uleiului de motor este o operațiune simplă, care poate fi realizată și în propriul garaj. Totuși, recomandat este să lăsăm această procedura pe mâna specialiștilor, care vor alege cel mai bun tip de ulei, potrivit mașinii.