Home » Auto » Verificare km auto. Cum se poate verifica kilometrajul la o mașină second hand. Metoda simplă

Verificare km auto. Cum se poate verifica kilometrajul la o mașină second hand. Metoda simplă

Voicu Costin / 09.12.2021, 18:43
Verificare km auto. Cum se poate verifica kilometrajul la o mașină second hand. Metoda simplă

Cumpărarea unei mașini second-hand a devenit o provocare în ziua de astăzi. Dacă  o zgârietură pe capotă sau o înfundătură mică la bara din spate se mai poate trece cu vederea, kilometrii parcurși de autoturism sunt cei mai importanți când vine vorba de alegerea pe care o facem. Mulți kilometri arătați de computerul electronic al mașinii îi fac pe români să se gândească de două ori înainte să facă o alegere.

Verificarea vizuală a kilometrajul unei mașini second-hand

Mulți români au fost păcăliți de anumiți vânzători de mașini atunci când vine vorba de kilometrajul mașinii. Pentru că o mașină are șanse slabe să fie cumpărată dacă are prea mulți kilometri, samsarii, cum mai sunt numiți cei care intermediază vânzarea-cumpărarea unui automobil, păcălesc cumpărătorii dând kilometrii mașinilor înapoi. Reușind să măsluiască cumva sistemul de bord electronic al autoturismelor, kilometrii scad vertiginos de la sute de mii de kilometrii la câteva zeci de mii.

În medie, o mașină deținută de o persoană fizică parcurge pe an în jur de 10.000 de kilometri.

Când alegem o mașină, ne uităm mai întâi la exterior, zgârieturile și înfundăturile în caroseria mașinii fiind primele care ne sar în ochi. Starea anvelopelor este și ea foarte importantă, deoarece dacă sunt foarte uzate poate fi un semn că automobilul a parcurs mai mulți kilometrii decât cei declarați.

Interiorul este verificat de cumpărător atunci când este convins că arată bine din afară. Uzura tapițeriei scaunelor, a materialului volanului sau a materialul ce învelește schimbătorul de viteze ar trebui să îți spună câteva lucruri importante despre rulajul mașinii. Crăpăturile din material, fie el din piele sau textil, vă pot oferi semne clare a utilizării pentru o perioada îndelungată. Uzura semnificativă a pedalierului, a levierului sau a mânerului frânei de mână îți pot da indicii despre vârsta mașinii.

Urmele de rugină îți vor spune dacă caroseria mașinii a fost vopsită sau nu. Spre exemplu, dacă observați urme de rugină la praguri, pe aripi ori la țeava de eșapament, mașina sigur nu poate avea sub 100.000 de kilometri, decât dacă este foarte bine întreținută, iar acel vânzător este unul de încredere.

Testul computerizat într-un service auto a rămas cea mai eficientă metodă de a găsi probleme privind mașina ce urmează să o achiziționați. Experții în testele auto și mecanicii vă vor putea oferi informații necesare și în plus față de ce vi s-a spus de către vânzător. Unii dintre cumpărători doresc să folosească mașina înainte de a o cumpăra, testând-o.

Cartea de service originală joacă și ea un rol important în alegerea mașinii. Autoturismele care au service-urile auto, făcute în reprezentanţele auto autorizate, au mereu întâietate când vine vorba de vânzare, față de o mașină care le are făcute într-un garaj la colț de bloc.

Verificarea online a kilometrajul unei mașini second-hand

Mulți cumpărători preferă să verifice online o mașină înainte de a fi cumpărată. Platformele online gratuite sau cele unde plătești o suma mică îți pot salva investiția de mii de euro, făcând o alegere potrivită.

Poţi verifica istoricul mașinii pe care dorești să o cumperi gratuit pe platforma celor de la  Registrul Auto Român (RAR). Poți descoperi dacă numărul de kilometri corespunde cu realitatea, când a efectuat vizita pentru RAR sau când a realizat ITP-ul printr-un click distanță.

Mai multe informații despre istoricul mașinii îl poți afla de pe următoarele site-uri specializate: Carvertical.com, AutoDNA.ro, CheckCarDNA.ro etc. Acestea îți vor pune la dispoziție informații complete despre un autoturism.