Verificare presiune roți. Cum știi care este presiunea corectă pentru anvelopele mașinii și ce e bine să faci

de:
18 12. 2021, 07:48
Presiune anvelope

Când vine vorba de siguranța rutieră, șoferii trebuie să aibă grijă ca mașina pe care o conduc să funcționeze în mod optim. Atât interiorul mașinii cât și exteriorul trebuie întreținut și verificat periodic. Anvelopele reprezintă și ele o componentă importantă a autoturismului, de aceea este util să verificați presiunea lor. Află cum trebuie verificată corect presiunea și ce trebuie să faci!

Anvelopele, o componentă importantă

Anvelopele sunt o componentă foarte importantă a mașinii, iar uzura sau folosirea lor în condiții improprii poate avea consecințe serioase. Anual se raportează o cifră șocantă privind accidentele rutiere din cauza nerespectării condițiilor de trafic sau condiției proaste a autoturismelor.

Este foarte important de știut cum se poate verifica presiunea în anvelope, iar această acțiune se face foarte ușor de către oricine.

Cum verifici presiunea din anvelope?

Lipsa aerului din anvelope poate afecta manevrabilitatea mașinii iar siguranța voastră, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic este foarte importantă. Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui accident care se poate solda cu răniți și chiar decedați. Frânarea este iar importantă, de aceea condiția anvelopelor contează mult.

Starea cauciucurilor trebuie verificată periodic mai ales dacă mașina este destul de veche ori condiția anvelopelor nu este prea bună (uzate sau vechi). Instrumentele de măsurat presiunea vin în ajutorul șoferilor iar acestea sunt:

  • Manometru tip stilou. Aparatul conține o tijă dreptunghiulară ce iese dintr-un manșon pentru a putea măsura presiunea.
  • Manometru cu glicerină. Are în componenţă un cadran asemănător cu un ceas.
  • Manometru digital. Este un aparat electronic ce măsoară automat presiunea.

Cum măsori presiunea în anvelope? 

Mașinile moderne vin cu senzori de presiune în roți, iar când aceștia simt că ceva nu este în regulă (anvelopa a pierdut aer sau are o defecţiune), un martor se aprinde în bord şi te atenționează că trebuie verificat cauciucul respectiv.

Operațiunea presupune fixarea manometrului în tija supapei. Trebuie verificat ca manometrul să fie etanș pe supapă. Automat presiunea în pneu va fi indicată.

Care este presiunea corectă a unei anvelope?

Fiecare producător de anvelope este obligat să ofere informații legate de îngrijirea corectă a lor. Printre informațiile de bază, producătorul trebuie să menționeze și care este presiunea optimă pentru cauciucurile voastre.

Aceasta este cea mai simplă sarcină pe care o ai. Pentru a afla care este presiunea în pneuri va trebui să cauți eticheta cu recomandarea producătorului de anvelope sau a producătorului mașinii tale. Locul unde poți găși informațiile sunt: pe marginea portierei dreapta-față, în cartea tehnică, în torpedou, ori în interiorul capacului rezervorului. Verificarea presiunii în pneuri va trebui făcută atât pentru roțile din față cât și pentru cele din spate.

Poate fi presiunea mai mare în anvelope?

Pe perioada sezonului rece, când șoferii fac schimbul cauciucurilor de vară cu cele de iarnă, temperaturile pot scădea și sub zero grade Celsius. Aerul rece poate fi un motiv pentru care anvelopele tale pierd aer, mai ales în timpul nopții.

Greutatea mare pe care mașină o poate suporta, fie că transportă persoane sau lucruri grele, afectează starea anvelopelor. Aerul din anvelope trebuie să nu lipsească, ba chiar să fie îndeajuns!