Home » Când, unde, cum » 10 plante exotice care par de pe altă planetă

10 plante exotice care par de pe altă planetă

Manolică Anca / 21.06.2022, 16:29

Cu toții iubim florile și natura pentru spectacolul și frumusețea cu care ne încântă mereu. De aceea, mulți dintre noi avem măcar o plantă în casă, de care avem mereu grijă. Însă, gama acestora este extrem de diversificată, de la unele de o frumusețe hipnotizantă până la altele extrem de terifiante. Vorbim în articolul de mai jos despre câteva din cele mai exotice plante care par de pe altă planetă.

Plante exotice care par de pe altă planetă

Natura ne-a oferit multe plante cu un aspect destul de ciudat, fiecare fiind unică în felul ei. Dar tocmai ciudățenia lor a făcut ca aceste plante să fie unele dintre cele mai exotice plante din flora de pe pământ. Le descoperim împreună, în rândurile de mai jos.

1. Welwitscha Mirabilis

Welwitscha Mirabilis
Welwitscha Mirabilis

Descoperită în Namibia, Welwitscha Mirabilis (cunoscută și sub numele de Onyanga) este considerată cea mai rezistentă plantă de pe pământ. Are doar frunze care răsar dintr-o tulpină robustă. Aceste frunze continuă să crească până când încep să se târască pe jos, dând plantei un aspect sinistru. Welwitscha Mirabilis are o durată de viață cuprinsă între 400 și 1500 de ani și poate trăi aproape 5 ani fără ploaie.

2. Plante exotice care par de pe altă planetă. Aldrovanda Vesiculosa

Plante exotice care par de pe altă planetă. Aldrovanda Vesiculosa
Plante exotice care par de pe altă planetă. Aldrovanda Vesiculosa

Denumită și Planta roată de apă, Aldrovanda Vesiculosa este o plantă acvatică ce seamănă ca aspect cu o roată. Plutind pe apă, planta cu roată de apă este verișoară cu Venus Flytrap și folosește același mecanism pentru a-și captura prada.

3. Mimosa Pudica

Mimosa Pudica
Mimosa Pudica

Probabil că ai auzit de Mimosa Pudica sau planta timidă care își încolăcește frunzele atunci când este atinsă, acestea deschizându-se automat după doar câteva minute. Originară din America Centrală și de Sud, nimeni nu știe motivul exact pentru care planta răspunde în felul în care o face la atingere sau la vibrații.

4. Euphoria Obesa

Euphoria Obesa
Euphoria Obesa

Planta de baseball, așa cum este numită, poate fi găsită în Africa de Sud, deși practicile recente de recoltare nesustenabilă au împins planta aproape de dispariție. Semănând cu o minge de baseball de dimensiuni mari, Euphoria Obesa este acum cultivată într-o serie de grădini botanice și pepiniere din întreaga țară pentru a preveni dispariția.

5. Rafflesia Arnoldii

Rafflesia Arnoldii
Rafflesia Arnoldii

Cea mai mare floare din lume, mărimea Rafflesia Arnoldii te va uimi cu siguranță. De culoare ruginie și cu aspect pestriț, această floare foarte rară poate ajunge la 1,5 metri în diametru și poate cântări cel puțin 1,5 kilograme. Înflorind o dată la aproximativ nouă luni, florile sale mor într-o săptămână.

Cu toate acestea, poate fi greu să te apropii de floare, datorită mirosului asemănător cu cel de „carne putrezită” pe care îl emană. Acest miros este ceea ce i-a adus plantei un alt nume în Indonezia, acela de planta cadavru.

6. Plante exotice care par de pe altă planetă. Amorphophallus Titatnum

Plante exotice care par de pe altă planetă. Amorphophallus Titatnum
Plante exotice care par de pe altă planetă. Amorphophallus Titatnum

Aceasta chiar se numește Floare de cadavru. Este o floare rară, de culoare burgundă, care poate crește până la a deveni mai înaltă decât o ființă umană. Cu toate acestea, mirosul extrem de urât de putrezit pe care îl degajă este cel care îi și conferă numele. Vei fi sfătuit să stai departe de ea.

7. Dionaea Muscipula

Dionaea Muscipula
Dionaea Muscipula

Cunoscută și sub numele de Venus Flytrap, Dionaea Muscipula este o plantă insectivoră unică în felul ei, care prinde insectele neștiutoare cu ajutorul frunzelor sale articulate. Cele două frunze sunt căptușite cu peri fini care sunt ultrasensibili la mișcare. Orice lucru care declanșează aceste fire de păr va fi prins în capcana care se închide într-o secundă.

8. Nepenthes Attenboroughii

Nepenthes Attenboroughii
Nepenthes Attenboroughii

Nepenthes Attenboroughii aka Pitcher Plant este o altă plantă insectivoră care poate mânca chiar și rozătoare. Considerată ca fiind cea mai ciudată plantă carnivoră de pe pământ, este, de asemenea, considerată cea mai mare plantă de acest fel de pe glob. Nu te apropia prea mult de ea!

9. Plante exotice care par de pe altă planetă. Baobab

Plante exotice care par de pe altă planetă. Baobab
Plante exotice care par de pe altă planetă. Baobab

Ai auzit vreodată de arborele buteliilor? Se găsesc în număr mare în Madagascar, Australia și Africa continentală. Copacii au acest nume datorită aspectului lor unic, asemănător unor sticle. Trăiesc până la 500 de ani și pot stoca cu ușurință cel puțin 300 de litri de apă.

10. Dracaena Cinnabari

Dracaena Cinnabari
Dracaena Cinnabari

Arborele Dragon Blood poate fi găsit în arhipelagul Socotra. Cunoscut și sub numele de Arborele-dragon din Socotra sau Copacul Sângele Dragonului, arborele are o formă destul de ciudată de umbrelă, cu un singur trunchi care se ramifică într-un baldachin de tulpini și frunze mici. Seva roșie care se scurge din copac era folosită ca medicament și colorant în antichitate.