Home » Când, unde, cum » Superstiții din popor. 11 situații și obiecte banale din locuință care sunt considerate semne prevestitoare de rău

Superstiții din popor. 11 situații și obiecte banale din locuință care sunt considerate semne prevestitoare de rău

Alexandru Cazacu / 16.03.2022, 11:10
Superstiții din popor. 11 situații și obiecte banale din locuință care sunt considerate semne prevestitoare de rău

De-a lungul vremii, multe superstiții au luat naștere în jurul unora dintre cele mai banale obiecte din locuință. În credințele vechi ale românilor, lucruri precum patul, masa, soba, oglinda și chiar ușile, erau adesea legate de semne prevestitoare. În acest articol, noi vă vom prezenta o serie de superstiții din popor. Iată câteva situații și obiecte banale din casă care sunt considerate semne prevestitoare de rău.

Superstiții din popor. Situații și obiecte banale care sunt considerate semne prevestitoare de rău

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii considerau că unele obiecte și situații sunt prevestitoare de rău. Oricât de banale ar fi fost aceste lucruri, în jurul lor au apărut mai multe superstiții. Așadar, în rândurile de mai jos noi v-am pregătit câteva superstiții din popor legate de unele obiecte din casă.

Superstiții din popor despre masă

Cu siguranță, mulți dintre noi am auzit superstiții legate de masă, iar cele mai multe dintre ele au legătură cu prevestirile negative. De exemplu, se spune că atunci când o persoană pune picioarele pe masă atrage ghinionul și bolile asupra familiei din casa respectivă.

O altă superstiție legată de masă spune că dacă masa trosnește din senin, cineva drag va pleca de acasă.

De asemenea, atunci când vărsau sarea pe masă, bătrânii băteau în lemn și râdeau, pentru a nu certa ci cineva în ziua respectivă

Se mai spunea că, dacă pe masă sunt mai multe tacâmuri decât sunt necesare, musafiri nepoftiți vor veni în vizită.

Superstiții din popor. Obiecte banale din locuință care sunt considerate semne prevestitoare de rău
Superstiții din popor. Obiecte banale din locuință care sunt considerate semne prevestitoare de rău

Superstiții din popor legate de cuțite și obiecte ascuțite

Obiectele ascuțite au fost dintotdeauna prevestitoare de rău și există multe superstiții legate de acestea. Spre exemplu, se spune că vei avea parte de vești proaste, dacă scapi un cuțit pe jos sau dacă ți-a căzut peste picior și te-ai accidentat.

Chiar și acele sunt prevestitoare de evenimente nefericite. Mai exact, conform unei superstiții din popor, dacă calci pe un ac de cusut, unul dintre prietenii tăi te va trăda. Tot legat de ace, se spune că dacă pierzi un astfel de obiect, vei trece printr-o despărțire.

Potrivit unei alte superstiții, dacă ai scăpat un foarfece din mână sau a căzut de pe masă, nu este bine să îl ridici chiar tu.

Alte superstiții legate de obiecte din casă

Există superstiții despre majoritatea lucrurilor care trosnesc din senin, iar acestea erau privite cu teamă. De exemplu, dacă dulapul trosnea, însemna că urmează zile grele, nefericite și cu pierderi de bani.

În schimb, era mult mai rău dacă patul era cel care trosnea, deoarece se spunea că trebuie să te aștepți la boală grea sau mai rău.

De asemenea, când trosnea ușa, erai urmărit de dușmani, iar dacă grinzile trosneau, însemna că o mare năpastă urma să se abată asupra familiei din casa respectivă.

Pe de altă parte, se credea că focul din sobă are puteri purificatoare, iar dacă lemnele din foc pocneau, acesta era un semn de bun augur și urma să primești vești mult așteptate.