Home » Când, unde, cum » 3 savanți care au făcut descoperiri incredibile, după ce li s-au arătat în vis. Invenții care au intrat în istorie

3 savanți care au făcut descoperiri incredibile, după ce li s-au arătat în vis. Invenții care au intrat în istorie

Manolică Anca / 12.10.2021, 10:52
3 savanți care au făcut descoperiri incredibile, după ce li s-au arătat în vis. Invenții care au intrat în istorie

Să visezi ceva deosebit și apoi să vezi că acel lucru se întâmplă și în realitate sau că îl faci chiar tu să fie realizabil este, de multe ori, ceva de domeniul supranaturalului. Dar fiecare dintre noi a experimentat, măcar o dată, această stranie senzație de „déjà-vu”. Totuși, unii dintre savanți au făcut descoperiri incredibile, tocmai datorită ideilor care le-au apărut în vis.

Savanți care au făcut descoperiri incredibile, după ce li s-au arătat în vis

„Ca să realizăm lucruri mari, trebuie să și visăm, nu numai să facem. Trebuie să și credem, nu numai să plănuim”, spunea scriitorul francez Anatole France. Iar această „visare” la care face referire poate să apară și în starea de veghe. Hai să vedem, așadar, ce descoperiri incredibile au făcut unii savanți, după ce au visat anumite lucruri.

  • Vacile electrocutate din visul lui Albert Einstein

Se spune că, în perioada adolescenței, lui Abert Einstein îi apăreau constant în vis niște vaci care stăteau lângă un gard electric. Proprietarul acestora stătea în apropiere și opera un comutator care elibera curent electric și le curenta. În visul lui Einstein, toate vacile săreau deodată în spate, într-o mișcare uniformă.

Tânărul Eisntein mergea și vorbea cu fermierul, însă niciodată nu îl întreba de ce își electrocutează animalele, ci era curios să afle cum vedea fermierul de la distanța la care se afla mișcarea făcută de vaci. În ciuda așteptărilor savantului, femierul descria o altă imagine, în care vacile se îndepărtau de gard una după alta, și nu toate în același timp, așa cum le vedea Einstein din locul în care se afla.

Albert Einstein
Albert Einstein

Deși era numai un vis, savantul a dorit să aprofundeze și a căutat să afle dacă nu cumva avea o semnificație mai adâncă. Conform anecdotei, acest vis ar fi fost inspirația pentru ideea de mai târziu, potrivit căreia un eveniment oarecare poate să fie văzut diferit de la o persoană la alta.

Iar acest lucru se datorează timpului necesar pentru ca viteza luminii să călătorească de la un om la altul. Asta avea să devină pilonul central al Teoriei Relativității.

  • Savanți care au făcut descoperiri incredibile: Elias Howe. Un vis cusut la mașină

În anul 1845, lui Howe i-a apărut în vis o mașină de cusut. Actorul de filme mute Thomas Waln-Morgan Draper spunea, în 1900:

„Howe ar fi putut da greș dacă nu ar fi visat că asambla o mașină de cusut pentru un rege tiran al unei țări ciudate. În vis, regele îi dăduse 24 de ore ca să termine mașina. Dacă nu o termina, urma să fie condamnat la moarte.

Howe a muncit foarte mult, dar în cele din urmă a renunțat. A crezut că urma să fie executat. A observat că războinicii regelui aveau sulțite cu un orificiu la capăt. Soluția (ochiul acului de cusut) i-a fost relevată în acel moment.”

Asta a făcut ca, într-o dimineață, trezindu-se la ora 4, a reușit să modeleze rapid un ac cu un orificiu la capăt, lucru care i-a ușurat ulterior munca. Așadar, aceasta este povestea care a dus la inventarea mașinii de cusut.

Savanți care au făcut descoperiri incredibile: Elias Howe
Savanți care au făcut descoperiri incredibile: Elias Howe
  • Mintea, o mașinărie excepțională

Conform lui Dierdre Barret, psiholog în cadrul Universității Harvard, mintea este într-o continuă căutare de soluții, chiar și în timp ce dormim. „În orice stare am fi, muncim la aceleași probleme”, spune acesta.

Un studiu realizat în 2010 de el a arătat că, deși au evoluat inițial pentru un scop diferit, visele s-au rafinat de-a lungul timpului. Astfel, ele au o dublă întrebuințare: ajută creierul să se refacă și rezolvă probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.”

Dar acesta nu a fost primul cercetător care a analizat legătura dintre rezolvarea problemelor și vise. În anul 1983, New Scientist a scris despre munca psihiatrului Morton Schatzman, care studia această temă.

O parte din studiul acestuia implica prezentarea unor probleme subiecților, care mai apoi trebuiau să le rezolve în somn. Una dintre acestea le cerea studenților să descopere literele care urmau în câteva secvențe de caractere ca nu se repetau.

Mintea, o mașinărie excepțională
Mintea, o mașinărie excepțională
  • Fiecare vis vorbește pe limba ta

Studii asemănătoare au evidențiat faptul că persoanele care au o abilitate ridicată de a-și aminti visele obțin punctaje mai mari la Testele Torrance de Gândire creativă.

„Asocierile dintre creativitate, disociere și îngustarea granițelor arată că o atenție sporită acordată viselor duce la creșterea creativității printr-o slăbire a tiparelor de gândire standard”, se arată în concluziile unui dintre studii.

Altfel spus, dacă acordăm atenție viselor noastre, sunt șanse să descoperim că, de fapt, ele ne arată soluții noi, neașteptate la problemele care ne macină de ceva timp, dar pe care nu reușim să le rezolvăm din cauza unor șabloane în gândire.

Dar să fie, oare, visele o sursă de idei sau o matcă pentru idei noi, în general? Datele par să țintească spre a doua variantă.