Home » Când, unde, cum » 4 nestemate blestemate și poveștile lor sumbre. O astfel de bijuterie se află în posesia Reginei Elisabeta a II-a

4 nestemate blestemate și poveștile lor sumbre. O astfel de bijuterie se află în posesia Reginei Elisabeta a II-a

Nistor Alexandru / 25.01.2022, 10:22

Diamante, smaralde, rubine și safire, toate sunt superbe. Pietrele prețioase conțin mai mult decât strălucire și faimă. Ele conțin, de asemenea, mister și intrigă. De exemplu, unele sunt faimoase pentru ghinionul pe care se crede că îl atrag asupra proprietarilor lor. În articolul de mai jos facem o călătorie printre aceste nestemate blestemate și poveștile lor sumbre.

Nestemate blestemate și poveștile incitante pe care le dețin

De-a lungul istoriei lumii, faimoasele bijuterii cu pietre prețioase au adunat povești multe în spate, nu doar despre frumusețe, farmec și strălucire; ci și despre putere, mister și intrigă, și uneori despre nenorocirile pe care le aduc asupra proprietarului. În ciuda acestora, ele continuă să fascineze o lume întreagă chiar și astăzi. Hai să facm o incursiune prin poveștile lor.

  • Rubinul Prinţului Negru

Rubinul Prințului Negru nu este de fapt un rubin, ci un spinel mare – un mineral roșu sticlos care valorează mult mai puțin decât un rubin, de unde și titlul său infam, „Marele Impostor”. Această piatră roșie ca sângele are o istorie foarte dură în spate, plină de bătălii, decapitări și gafe regale.

Rubinul Prinţului Negru
Rubinul Prinţului Negru

A intrat pentru prima dată în cărțile de istorie la mijlocul secolului al XIV-lea, când a fost jefuită de Don Pedro cel Crud, (împărat de Sevilla), din cadavrul recent înjunghiat al Prințului de Granda, Abū Sa’īd. În 1366, Don Pedro i-a dăruit piatra prețioasă lui Edward de Woodstock, alias Prințul Negru, ca plată pentru ajutorul acordat în timpul unei revolte. Nu după mult timp, prințul a căpătat o boală rară și a murit nouă ani mai târziu.

Piatra prețioasă dispare din cărțile de istorie până în 1415, când se notează că regele Henric al V-lea a obținut rubinul Prințului Negru și l-a așezat în casca sa de luptă pe care a purtat-o pentru a învinge forțele franceze în Bătălia de la Agincourt. Aproape și-a pierdut viața în această bătălie.

Piatra a continuat să fie transmisă prin intermediul regalității britanice, de la Henric al VIII-lea, la Elisabeta I, la Carol I, care a fost decapitat pentru trădare în 1649, iar piatra a fost vândută. În cele din urmă, aceasta a ajuns din nou în posesia regalității britanice și acum se află în centrul Coroanei Imperiale de Stat a Angliei.

  • Nestemate blestemate. Diamantul Reginei Elisabeta a II-a a fost ochiul unui idol din India

Nestemate blestemate. Diamantul Reginei Elisabeta a II-a
Nestemate blestemate. Diamantul Reginei Elisabeta a II-a

Diamantul numit Koh-i-Noor sau Muntele luminii, parte a coroanei Reginei Elisabeta a II-a în prezent, provine din mina Golcondas din India. O perioadă de timp, acesta a fost ochiul unui idol, o zeiţă hindusă şi a aparţinut mai multor dinastii indiene. Shah Jahan, împăratul care a pus bazele Taj Mahal, a încorporat piatra în tron, dar după o lovitură de stat, fiul său l-a pus într-un fort.

La puțin timp după, un tăietor de pietre preţioase veneţian a redus piatra de la aproximativ 800 de carate la 186. În continuare s-a aflat în posesia diverşilor conducători locali până în 1849, când piatra a ajuns la Regina Victoria. Pe drum, asupra vasului s-au abătut un focar de holeră și, mai apoi, o furtună de 12 ore. Astăzi este expus în Turnul Londrei. Blestemul hindus spune că numai o femeie poate să poarte acest diamant în siguranţă, bărbații având parte de nenorociri.

  • Diamantul Speranţei a adus multe nenorociri

Cu o greutate de 45,52 carate, frumosul diamant blestemat Hope de culoare albastru-cenușiu are o lungime de 25,6 milimetri (1 inch) și o lățime de 21,7 mm (0,8 inch). Istoria sa datează din secolul al XVII-lea din minele de diamante din Golconda, India, unde a fost cumpărat pentru prima dată în forma sa originală, tăiat grosier, de 112,19 carate, de către negustorul francez Jean Baptiste Tavernier.

Tavernier a vândut piatra regelui Ludovic al XIV-lea al Franței în 1668, care a cerut ulterior ca piatra să fie tăiată din nou și încrustată în aur de către bijutierul curții. În 1792, după ce Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta au încercat să fugă din Franța – evadarea lor a fost zădărnicită și au fost ghilotinați în 1793 – diamantul a fost furat în timpul unui jaf al Trezoreriei regale franceze.

Diamantul Speranţei
Diamantul Speranţei

Se crede că diamantul a fost apoi deținut de regele George al IV-lea al Angliei, dar a fost vândut după moartea sa, în 1830, pentru a ajuta la plata datoriilor sale enorme. Apoi, piatra a fost probabil vândută prin canale private și a fost cumpărată de Henry Philip Hope, de la care și-a primit numele. A fost transmis membrilor familiei Hope până când a fost vândut în cele din urmă pentru a ajuta la achitarea datoriilor acestora.

Piatra a fost apoi cumpărată de un dealer londonez, care a vândut-o rapid lui Joseph Frankels and Sons din New York, care a păstrat diamantul până când a fost nevoit să îl vândă și el pentru a acoperi datoriile. În 1909, Pierre Cartier a cumpărat diamantul Hope și l-a vândut lui Evalyn Walsh McLean, o moștenitoare americană din industria minieră și mondenă.

McLean a avut multe nenorociri: fiul ei a murit într-un accident de mașină, fiica ei a murit din cauza unei supradoze de droguri, soțul ei a murit într-un sanatoriu, iar familia ei a fost nevoită să își vândă ziarul, Washington Post, în cadrul unei licitații de faliment. După moartea lui McLean din cauza unei pneumonii, în 1947, Harry Winston Inc. i-a cumpărat întreaga colecție de bijuterii.

În 1958, Winston a donat emblematicul Diamant Hope, care valorează un sfert de miliard de dolari, Muzeului Național de Istorie Naturală al Institutului Smithsonian din Washington, D.C., unde se află expus până în prezent.

  • Nestemate blestemate. Orlovul Negru – Diamantul Ochiul lui Brahma

Black Orlov, un diamant de 67,50 carate, a fost descoperit în India la începutul anilor 1800 și se pare că a fost furat de un călugăr dintr-un sanctuar sacru din sudul Indiei, fiind scos din ochiul unei statui a lui Brahma – zeul hindus al creației, înțelepciunii și magiei.

Nestemate blestemate. Orlovul Negru
Nestemate blestemate. Orlovul Negru

Acest furt a dus la blestemul său. În 1932, se spune că dealerul de diamante J. W. Paris a dus diamantul în Statele Unite și, la scurt timp după aceea, s-a sinucis aruncându-se de pe un zgârie-nori din New York. Diamantul a fost apoi achiziționat de prințesele ruse Nadia Orlov și Leonila Galitsine-Bariatinsky, care s-au aruncat amândouă spre moarte în anii 1940.

În 1947, Charles F. Winson a cumpărat diamantul și l-a tăiat în trei bucăți în încercarea de a rupe blestemul. De atunci, a fost cumpărat și revândut de o succesiune de proprietari privați și a fost expus în mai multe muzee, inclusiv la Muzeul American de Istorie Naturală din New York și la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.