Home » Când, unde, cum » 6 curiozități despre Lună. De ce vedem de fapt doar o singură parte a ei

6 curiozități despre Lună. De ce vedem de fapt doar o singură parte a ei

Alexandru Cazacu / 02.11.2021, 11:28
6 curiozități despre Lună. De ce vedem de fapt doar o singură parte a ei

Cu siguranță, mulți oameni s-au întrebat de ce putem vedea doar o parte a Lunii. Ei bine, acest lucru ține de rotația satelitului natural în jurul Pământului. În următoarele rânduri ale acestui articol, noi vă vom prezenta o serie de curiozități despre Lună.

De ce vedem de fapt doar o singură parte a Lunii

De ce putem vedea doar o parte a Lunii? Ei bine, Luna se rotește în jurul propriei axe, însă timpul necesar pentru acest lucru este același cu rotația sa în jurul Pământului. Prin urmare, Luna păstrează întotdeauna aceeași parte îndreptată spre noi, iar asta nu este o coincidență. De-a lungul a miliarde de ani, gravitația Pământului a forțat Luna să se rotească sincron cu orbita sa.

Cu toate acestea, lucrurile sunt puțin mai complicate decât atât. Privită de pe Pământ, Luna pare să se încline încet înapoi și înainte, astfel încât să vedem o față ușor diferită uneori. Există două motive principale pentru aceasta.

În primul rând, orbita Lunii în jurul Pământului este eliptică, nu circulară, așa că rotația sa este uneori înainte, iar uneori în spate. În al doilea rând, axa de rotație a Lunii nu este în unghi drept față de orbita ei în jurul Pământului, așa că uneori putem vedea polii săi.

Curiozități despre Lună

Partea întunecată a Lunii

După cum spuneam și anterior, de pe Pământ putem vedea doar o față a Lunii. Așadar, unii pot crede că există o parte permanent întunecată a satelitului natural al Pământului. Cu toate acestea, partea pe care nu o putem vedea nu este mai întunecată, deoarece este luminată în funcție de fazele Lunii pe care le putem observa de pe Terra.

Curiozități despre Lună. De ce vedem de fapt doar o singură parte a ei
Curiozități despre Lună. De ce vedem de fapt doar o singură parte a ei

Luna nu este rotundă

Atunci când vedem o Lună Plină, vom spune că acesta este perfect rotundă. Ei bine, realitatea este alta. Mai exact, Luna are forma unei mingi aplatizate. Totodată, partea orientată spre Pământ este puțin mai mare decât cea pe care nu o putem vedea.

Luna nu este albă sau strălucitoare

Dacă afară este senin și ne uităm la Luna Plină, am putea spune că luna are o culoare albă. Ei bine, Luna nu este nici albă și nici strălucitoare. Satelitul natural al Pământului nu emite nici o lumină proprie, ci reflectă lumina Soarelui, iar culoarea Lunii poate fi diferită atât în funcție de fază, cât și de poziția sa pe cer. În caz că nu știați deja acest lucru, Luna este de fapt gri.

Luna a fost creată când o rocă s-a izbit de Pământ

Unii oameni de știință sunt de părere că cea mai plauzibilă explicație este că Luna a fost creată atunci când o rocă de dimensiunea lui Marte s-a izbit de Pământ. Acest eveniment ar fi avut loc la scurt timp după ce sistemul solar a început să se formeze, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Chiar și pe Lună au loc cutremure

Acestea sunt cauzate de influența gravitațională a Pământului. Spre deosebire de cutremurele de pe Pământ care durează cel mult câteva minute, cutremurele de pe Lună pot dura până la jumătate de oră. Cu toate acestea, sunt mult mai slabe decât cutremurele de pe Pământ.