Home » Când, unde, cum » 7 cele mai mari jafuri din istorie. De la furtul Giocondei, la lingouri de aur și zeci de milioane de dolari. Planul din spatele acestor lovituri

7 cele mai mari jafuri din istorie. De la furtul Giocondei, la lingouri de aur și zeci de milioane de dolari. Planul din spatele acestor lovituri

Toader Mihai / 12.01.2022, 13:37
7 cele mai mari jafuri din istorie. De la furtul Giocondei, la lingouri de aur și zeci de milioane de dolari. Planul din spatele acestor lovituri

De-a lungul istoriei au existat multiple furturi sau încercări de acest gen în nenumărate locuri din întreaga lume. Un jaf bine pus la punct are întotdeauna un plan în spate, care trebuie urmat până la ultimul detaliu. Fiecare tâlhar sau bandă organizată alege un sector diferit în care să comită o infracțiune, iar obiectele care se caută sunt dintre cele mai diverse: bani, bijuterii, aur, opere de artă sau chiar vehicule. Iată care au fost cele mai mari jafuri din istorie.

Cele mai mari jafuri din istorie

Jafurile au loc în fiecare zi, în orice parte a lumii, dar marile jafuri criminale necesită un mare efort din partea infractorilor pentru a lua ceea ce nu le aparține de drept, iar acest lucru a făcut ca doar câțiva dintre ei să devină icoane ale istoriei. Iată-le pe cele mai mari.

  • Jaful secolului

Acesta a fost numele dat jafului de diamante de la Anvers, care a fost cel mai mare jaf de diamante din istorie. Acesta a avut loc la Anvers între 15 și 16 februarie 2003. Este probabil jaful care seamănă cel mai mult cu un complot hollywoodian. Hoții au furat diamante în vrac, aur, argint și alte bijuterii în valoare de peste 100 de milioane de dolari de la Centrul Mondial al Diamantelor din Anvers.

  • Jaful Lufthansa

11 decembrie 1978 – cel mai mare jaf din istoria Statelor Unite până în prezent. Jaful a fost orchestrat în mare parte de Louis Werner, un angajat al companiei aeriene germane Lufthansa, care avea o problemă serioasă cu jocurile de noroc. Ținta a fost terminalul de marfă Lufthansa de la Aeroportul Internațional John F. Kennedy. În puțin peste o oră, echipa a luat ostatici șase angajați și a furat aproape 6 milioane de dolari în numerar și bijuterii de negăsit, cu o valoare totală de aproximativ 23,4 milioane de dolari în prezent.

  • Furtul de la depozitul de securitate de la Knightsbridge

Data jafului: 12 iulie 1987. A fost aproape o crimă perfectă. Valerio Viccei a intrat într-o bancă din Londra împreună cu un asistent și a cerut să închirieze o cutie de valori. Când au fost duși la seif, bărbații au scos armele și au preluat controlul băncii.

După ce au pus un afiș cu „închis”, au lăsat câțiva prieteni să intre, au deschis cât mai multe cutii de valori și au plecat cu milioane de lire sterline în numerar și obiecte de valoare. Viccei a fost arestat când s-a întors în Anglia pentru a-și duce Ferrari-ul la noua sa casă.

  • Furtul Giocondei

Vincenzo Peruggia a fost cel care a furat Mona Lisa, celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. A fost un muzeograf, artist și hoț italian care, la 21 august 1911, a decis să facă să dispară unul dintre cele mai emblematice tablouri din lume. Acesta a fost descris ca fiind cel mai mare furt de artă al secolului XX.

Tabloul Gioconda
Tabloul Gioconda

S-a îmbrăcat cu una dintre hainele albe pe care le purtau angajații muzeelor pentru a trece neobservat. Când sala era goală, a desfăcut tabloul și a ieșit din Luvru pe aceeași ușă pe care intrase. A fost atât de simplu. Odată prins, Peruggia a fost condamnat la un an și 15 zile de închisoare, pedeapsă redusă ulterior la șapte luni și nouă zile.

  • Jaful de la Banca Centrală a Braziliei din Fortaleza

A fost unul dintre cele mai mari jafuri din lume, comis la 6 august 2005. Au furat 70 de milioane de dolari, după ce au petrecut 3 luni săpând un tunel care i-a dus direct în bancă. Astfel, au reușit să sustragă 3,5 tone de bancnote reale braziliene, dintre care multe nu au mai fost recuperate niciodată.

  • Jaful din trenul poștal Glasgow – Londra

8 august 1963 – trenul poştal de corespondenţă al Casei Regale a fost oprit de niște semnale luminoase. 15 hoți, în frunte cu șeful grupării, Bruce Reynolds, au urcat în tren şi au furat 2,3 milioane de lire. În timpul jafului, mecanicul trenului, Jack Mills, a fost lovit în cap cu o bară de fier, dar nu s-a ales decât cu câteva vânătăi. 13 dintre membrii grupării au fost prinşi, fiind identificați pe baza amprentelor.

  • 10 tone de lingouri de aur furate din Depozitul Brinks Mat

26 noiembrie 1983 – Depozitul Brinks Mat, din Aeroportul Heathrow, a intrat în istoria celor mai mari jafuri ale secolului XX. Atunci, șase hoți au pătruns în depozitul din Aeroportul Heathrow, dorind să fure trei milioane de lire sterline. Au găsit, în schimb, zece tone de lingouri de aur care valorau 26 de milioane de lire sterline.