Home » Când, unde, cum » 7 orașe subterane misterioase. Nu ți-ai fi imaginat că există astfel de locuri spectaculoase în lume. FOTO

7 orașe subterane misterioase. Nu ți-ai fi imaginat că există astfel de locuri spectaculoase în lume. FOTO

Manolică Anca / 04.01.2022, 12:47

Din preistorie și până la începutul secolului al XIX-lea, civilizațiile antice sau moderne, toate au căutat la un moment dat măsuri de apărare. A ataca și a căuta protecție au fost întotdeauna cele două atribute majore ale societăților umane. Acest lucru a influențat semnificativ arhitectura încă de la începuturi. Construcția zidurilor defensive ale orașelor până la tuneluri și pasaje secrete au definit arhitectura antică și medievală. Iată numai câteva dintre aceste orașe subterane misterioase.

Locuri spectaculoase din subteran

Pasaje ascunse, tuneluri antice, activități ilicite și zvonuri teribile și legende urbane, subteranul plin de povești magice ale unei vieți care a fost cândva și activități despre care puțini oameni au auzit vreodată. Iată câteva orașe subterane misterioase din întreaga lume.

  • Orașe subterane misterioase. Derinkuyu, Cappadocia, Turcia

Orașe subterane misterioase. Derinkuyu, Cappadocia, Turcia
Orașe subterane misterioase. Derinkuyu, Cappadocia, Turcia

Orașul Cappadocia, situat în centrul Turciei, găzduiește nu mai puțin de 36 de orașe subterane, dar Derinkuyu este cel mai adânc și mai impresionant dintre ele. Descoperită în 1963, rețeaua subterană de tuneluri și încăperi include toate instituțiile și încăperile pe care le-ai găsi într-un oraș obișnuit: locuințe, grajduri, biserici, spații de depozitare, trapeze și crame, iar subteranul ar fi putut găzdui mai multe 20.000 de oameni.

Deschis publicului în 1965, doar 10% din orașul subteran este accesibil vizitatorilor. Unică pentru Derinkuyu este biserica cruciformă situată între nivelul al treilea și al patrulea și tavanul boltit în butoi.

  • Naours, Franța

Naours, Franța
Naours, Franța

Situat în nordul Franței, orașul subteran Naours este un alt labirint complex format din nu mai puțin de 300 de încăperi artificiale. Situl și-a început viața în jurul secolului al III-lea d.Hr. ca parte a unei cariere romane, dar mai târziu a fost extins într-un sat subteran după ce localnicii au început să-l folosească ca ascunzătoare în timpul războaielor și invaziilor din Evul Mediu.

La apogeu, avea loc suficient pentru 3.000 de locuitori și includea propriile capele, grajduri, fântâni și brutării, împreună cu suficient spațiu pentru aproximativ 3000 de persoane.

  • Mina de sare Wieliczka, Polonia

Mina de sare Wieliczka, Polonia
Mina de sare Wieliczka, Polonia

Situată în apropiere de Cracovia, mina de sare a fost construită în anii 1200 pentru a găsi sare gemă. De-a lungul anilor, ea a fost extinsă în mod constant de către mineri, ajungând la 185 de mile de galerii impresionante și aproximativ 3000 de camere, toate cuprinse în nouă etaje.

În timpul liber, minerii au folosit depozitele de cristale de sare pentru a construi capele uimitoare, candelabre, reliefuri și, de asemenea, o replică detaliată a operei „Cina cea de Taină” a lui Da Vinci. După ce a fost folosită fără întrerupere timp de aproximativ 700 de ani, mina a încetat să mai producă sare gemă în 2007, iar acum servește ca atracție turistică populară. Este denumită și „Catedrala subterană de sare”.

  • Orașe subterane misterioase. Petra, Iordania

Orașe subterane misterioase. Petra, Iordania
Orașe subterane misterioase. Petra, Iordania

Ascunsă în mijlocul munților de gresie roșie din sud-vestul Iordaniei, Petra este o minune arhitecturală antică, care s-a pierdut în mod incredibil până în anii 1800. Situl a fost locuit încă din preistorie, dar a atins apogeul acum aproximativ 2.000 de ani, când vechii nabateeni au făcut manual dealurile din gresie din jur într-o colecție uimitoare de morminte, săli de banchet și temple.

Unul dintre cele mai rafinate edificii este Al Khazneh, sau „trezoreria”, care include o fațadă ornamentală care se extinde la aproape 40 de metri pe o față de stâncă. Săpăturile de pe amplasament sunt încă în desfășurare și astăzi și se crede că marea majoritate a ruinelor sale ar putea pândi în continuare de sub pământ.

  • Orvieto, Italia

Orvieto, Italia
Orvieto, Italia

Orașul italian Orvieto este așezat în vârful unor roci vulcanice care adăpostesc misteriosul oraș subteran. Orașul este cunoscut celebru în prezent pentru vinurile sale albe și pentru arhitectura sa pitorească, însă cele mai misterioase minuni ale sale se află în subteran.

Începând cu vechii etrusci, generații de localnici și-au săpat drumul în adâncul falezei de rocă vulcanică pe care a fost construit inițial orașul. Labirintul subteran a fost inițial sculptat pentru a construi fântâni și cisterne, dar, de-a lungul secolelor, a crescut până la a include peste 1.200 de tuneluri, grote și galerii care se întrepătrund.

Unele camere includ rămășițele unor sanctuare din epoca etruscă și ale unor prese de măsline medievale, în timp ce altele prezintă semne că au fost folosite ca locuri de depozitare a vinului sau cuiburi pentru porumbei, o delicatesă locală comună. Orașul subteran din Orvieto a fost, de asemenea, frecvent folosit ca ascunzătoare în perioadele de conflict. Chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oamenii încă mai foloseau anumite secțiuni ca adăposturi antiaeriene.

  • Orașe subterane misterioase. Dixia Cheng, Beijing, China

Dixia Cheng, Beijing, China
Dixia Cheng, Beijing, China

Orașul subteran al Beijingului, Dixia Cheng, a fost construit în anii 1970 pentru a servi drept adăpost în timpul invaziilor, bombardamentelor și atacurilor nucleare. Rețeaua lungă de tuneluri, denumită adesea Marele Zid Subteran, includea aproape 100 de intrări ascunse și, se pare, au fost construite cu servicii complete, cum ar fi școli, spitale și săli de dormit, în cazul în care cetățenii trebuiau să caute refugiu pentru o perioadă mai lungă de timp. timp.

Din fericire, nu a existat niciodată ocazia ca acest adăpost subteran spectaculos să-și îndeplinească scopul propus, iar în 2000, locul a fost deschis publicului. Un tur include doar o mică porțiune circulară a complexului, dar încă atrage călători din întreaga lume.

  • Burlington, Anglia

Burlington, Anglia
Burlington, Anglia

În cazul unui atac nuclear din timpul Războiului Rece, cei mai importanți membri ai guvernului britanic s-ar fi retras într-un complex subteran de 35 de acri situat la 30 de metri sub satul Corsham. Acest Burlington Bunker, așa cum a fost denumit în mod codificat, a fost construit în anii 1950 dintr-o serie de tuneluri și cariere de piatră existente.

Acesta conținea spații de birouri, cafenele, o centrală telefonică, facilități medicale și dormitoare – toate acestea fiind concepute pentru a-l ține în viață pe premierul britanic și alți aproximativ 4.000 de membri cheie ai guvernului în timpul unei situații de urgență.

Exista chiar și un studio BBC intern pe care premierul îl putea folosi pentru a se adresa publicului. Deși nu a fost niciodată folosită în mod activ, instalația de la Burlington a rămas parțial operațională până în 2004, când a fost în cele din urmă dezafectată și declasificată.