Home » Când, unde, cum » 8 curiozități despre Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume. Are aproximativ 26.000 de angajați, cadre militare și civili

8 curiozități despre Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume. Are aproximativ 26.000 de angajați, cadre militare și civili

Manolică Anca / 09.04.2022, 12:25
8 curiozități despre Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume. Are aproximativ 26.000 de angajați, cadre militare și civili

Pentagonul, sediul Departamentului american al Apărării, este o clădire remarcabilă, încă de când s-a pus piatra de temelie pe amplasamentul său din Arlington, Virginia. La scurt timp, SUA avea să declare război Germaniei, Italiei, Japoniei și aliaților lor, iar până în 1945, Pentagonul avea să găzduiască cea mai puternică armată din lume. Descoperă cele mai interesante curiozități despre Pentagon.

Lucruri interesante despre Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume

1. De ce este numit Pentagon

Primul amplasament ales pentru clădire a fost Arlington Farms, un teren care avea o formă pentagonală, fiind mărginit pe cinci laturi de drumuri. Dar arhitecții și-au dat seama că viitoarea clădire ar bloca vederea Washingtonului dinspre Cimitirul Național Arlington, aflat în apropiere.

Așa că a fost ales un alt amplasament (unde se afla Hoover Field). La acel moment, planurile erau atât de avansate încât forma nu a mai putut fi schimbată. De asemenea, președintelui Roosevelt i-a plăcut designul, care a fost un alt factor important în păstrarea aspectului original. „Îmi place pentru că nu a mai fost făcut așa ceva până acum”, a spus Roosevelt despre design.

2. Curiozități despre Pentagon. Ziua de 11 septembrie are o dublă semnificație pentru clădire

Constructorii au început lucrările de ridicare a clădirii Pentagonului la 11 septembrie 1941, cu exact 60 de ani înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

3. Pentagonul este mare. Foarte, foarte mare

Este cea mai mare clădire de birouri de mică înălțime din lume. Întreaga clădire a Capitoliului SUA ar putea încăpea în oricare dintre cele cinci colțuri ale clădirii. Are 6.500.000 de metri pătrați de spații de birouri (de trei ori mai mult decât suprafața de la Empire State Building), 7.754 de ferestre și 17 mile și jumătate de coridoare.

Cu toate acestea, designul său în formă de raze și inele face ca deplasarea între cele mai îndepărtate două puncte din clădire să se facă în doar aproximativ șapte minute.

4. Și are nevoie de spațiu

Potrivit site-ului oficial al tururilor Pentagonului, 26.000 de angajați, atât militari, cât și civili, lucrează acolo, motiv pentru care are nevoie de 16 parcări pentru a face față la 8.770 de mașini de navetiști. În plus, peste 106.000 de turiști vizitează Pentagonul în fiecare an.

Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume
Pentagon, cea mai mare clădire administrativă din lume

5. Curiozități despre Pentagon. A fost construit într-un timp record

Peste 15.000 de muncitori au fost pe șantier 24 de ore din 24, iar lipsa spațiilor de birouri pe timp de război a însemnat că muncitorii s-au mutat înainte ca Pentagonul să fie complet terminat.

Construcția a fost finalizată la 15 ianuarie 1943, la doar 16 luni după ce a început. Viteza costă însă bani: bugetat inițial la 35 de milioane de dolari, costul final a fost de 63 de milioane de dolari, mai mult de 900 de milioane de dolari în banii de astăzi.

6. Constructorii au fost cumpătați cu materialele

Potrivit defense.gov, în timpul construcției, s-a reușit conservarea a suficient oțel încât să se construiască un vas de luptă. Iar cele 689.000 de tone de nisip și pietriș folosite pentru a face betonul armat al clădirii, inclusiv 41.000 de piloni de beton, au provenit din râul Potomac din apropiere.

7. Curiozități despre Pentagon. Aceeași persoană a supravegheat atât Proiectul Manhattan, cât și construcția Pentagonului

În timp ce Somervell era oficial responsabil de proiectul Pentagonului, sarcina de a-l transforma în realitate i-a revenit unuia dintre subordonații săi, pe atunci maiorul Leslie Groves. Groves a supravegheat construcția zilnică a șantierului, făcând față cu succes unei serii de greve și gestionând numeroasele figuri militare cu voință puternică care exercitau presiuni asupra sa pentru a finaliza proiectul înainte de termen.

Și, în timp ce lucra încă la Pentagon, Groves a fost însărcinat și cu Proiectul Manhattan, efortul de succes al Americii de a dezvolta prima bombă atomică din lume. Groves a fost implicat în aproape fiecare aspect al proiectului ultrasecret, selectând și construind locații clandestine pentru instalațiile de cercetare și pentru lucrătorii săi din întreaga țară.

8. Există de două ori mai multe băi decât este necesar

Într-o Americă încă foarte segregată din punct de vedere rasial, arhitecții Pentagonului au considerat necesar să proiecteze clădirea cu facilități separate pentru angajații de culoare și pentru cei albi, inclusiv cantine „albe” și „de culoare” pentru echipele de constructori și 284 de băi, de două ori mai multe decât numărul necesar pentru nivelul de personal anticipat.

Cu toate acestea, în iunie 1941, președintele Roosevelt a emis Ordinul executiv 8802, care interzicea segregarea în rândul angajaților federali. La început, autoritățile din Virginia, hotărâte să pună în aplicare reglementările prevăzute în legea privind separarea raselor din epoca Jim Crow, au insistat ca instalația să fie segregată, înainte de a ceda în cele din urmă și de a ceda controlul Pentagonului către guvernul federal.

De la deschidere, toate facilitățile au fost deschise atât angajaților de culoare, cât și celor albi, ceea ce a făcut ca Pentagonul să fie, pentru o vreme, singura clădire nesegregată din Virginia.