Home » Când, unde, cum » 9 lucruri pe care nu le știai despre bani. Care a fost cea mai mare bancnotă produsă vreodată

9 lucruri pe care nu le știai despre bani. Care a fost cea mai mare bancnotă produsă vreodată

Manolică Anca / 17.02.2022, 15:38
9 lucruri pe care nu le știai despre bani. Care a fost cea mai mare bancnotă produsă vreodată

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când te gâdești la bani? Prima și cea mai obișnuită imagine ar fi cea a bancnotelor și a monedelor, nu-i așa? La urma urmei, moneda și denumirile sale sunt cele care au reprezentat identitatea principală a banilor vreme de mulți ani. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată în profunzime sau ai încercat să afli când a fost folosită prima bancnotă de hârtie? Află din rândurile de mai jos câteva lucruri pe care sigur nu le ştiai despre bani.

Lucruri interesante pe care nu le știai despre bani

Îi folosim zilnic și nu ne-am putea imagina cum ar fi viața fără ei. Cu toate acestea, puțini sunt cei care au fost interesați să cerceteze mai în detaliu istoria acestora. Îți prezentăm noi câteva lucruri interesante în cele ce urmează.

1. Cea mai mare bancnotă produsă vreodată

Cea mai mare bancnotă din lume este cât o coală de hârtie A4. Vorbim despre bancnota de 100.000 de peso, creată de guvernul filipinez în 1998, cu ocazia celebrării unui secol de independența de sub conducerea Spaniei. Aceasta a fost oferită, în ediție limitată, doar colecționarilor care au putut să o cumpere, la un preț de 180.000 de peso, adică 3.700 de dolari, potrivit economica.net.

2. Bancnota de 1.000.000 d elire

Cea mai mare bancnotă produsă de Banca Angliei a fost cea de 1.000.000 de lire. A fost realizată în anul 1948, ca o măsură temporară în reconstrucția post-război a Planului Marshall. Ea a fost scoasă din circulație după numai câteva luni, prea puține dintre ele ajungând în mâinile cetățenilor. La o licitație în 2008, o astfel de bancnotă a fost cumpărată cu 120.000 de dolari.

3. Lucruri interesante pe care nu le știai despre bani. Primul bancomat din lume

Conceptul a fost inventat de John Shepherd-Barron, vânzându-și ideea către banca engleza Barclays. Primul model a fost construit la Londra în 1967. Cu toate că folosea coduri PIN, aparatul era dependent de cecuri de hârtie.

Primul bancomat din lume
Primul bancomat din lume

4. Originea semnului de dolar

Potrivit agențiie guvernamentale responsabilă de designul și printarea bancnotelor, se pare că designul, folosit inițial pentru a distinge banii spanioli și mexicani „P S” a ajuns să fie scris ca un S peste P. Simbolul era utilizat des, chiar înainte de a se produce primul dolar de hârtie, în 1875.

5. Primii bani de hârtie

Chinezii sunt cei care au început să folosească pentru prima dată banii de hârtie, în anul 618. Însă erau mai mult sub formă de acte de proprietate sau credit. Se întâmpla cu 500 de ani înainte ca banul de hârtie să ajungă în Europa, în secolul al XVII-lea.

6. Lucruri interesante pe care nu le știai despre bani. Banii contrafăcuți

Imediat după încheierea Războiului Civil, banii contrafăcuți deveniseră o adevărată problema în SUA. Peste o treime din bani erau falși, astfel că, în 1865, s-a creat o diviziune specială a trezoreriei care să depisteze toate falsurile. Agenția a rezistat până în prezent, purtând numele de serviciul secret al Statelor Unite.

7. Toate bancnotele se uzează în timp

Cu cât valoarea unei bancnotă este mai mică, cu atât aceasta se deteriorează şi mai repede. O bancnotă de un dolar ține circa 21 de luni, în timp ce una de 100 de dolari poate ține și câțiva ani.

8. Banii sunt foarte murdari

De regulă, toți banii ar trebui spălați la cât sunt de murdari. Potrivit studiilor, o mare parte din bancnotele americane sunt contaminate cu cocaină. De asemenea, pe bancnote se mai pot regăsi stafilococi, viruși, chiar și materii fecale. Se spune că o bancnotă poate avea mai multe bacterii decât o sută de toalete.

9. Lucruri interesante pe care nu le știai despre bani. Bancnota de 1 trilion de dolari

Fiindcă inflația atinsese nivelul extraordinar de 231 milioane%, guvernul din Zimbabwe a creat bancnota de 1 trilion de dolari. Câteva săptămâni mai târziu, conducătorii au decis să retragă moneda extrem de devalorizataă și să le permită oamenilor să facă tranzacții în alte monede. Prețul pâinii ajunsese chiar și la 300 de miliarde de dolari (dolari zimbabueni).