Home » Când, unde, cum » 9 orașe-fantomă din America și poveștile lor mai puțin știute

9 orașe-fantomă din America și poveștile lor mai puțin știute

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 16:27

Când auzi de „orașul fantomă”, îți poți imagina un loc misterios plin de legende despre evenimente din altă lume, cu fragmente adevărate. Cu toate că este posibil ca aceste orașe să nu aibă nevoie de celebritate, însă poveștile din spatele lor sunt cele care le fac faimoase, fiind povești de-a dreptul înfricoșătoare. Află ce orașe fantomă se regăsesc în America și ce povești ascund.

Orașe fantomă din America ce ascund nenumărate povești

Aceste orașe au devenit așa din cauza faptului că anumite greutăți i-au determinat pe locuitorii lor să le părăsească. Află ce povești se află în spatele celor nouă orașe fantomă din America.

Kennecott, Alaska

În ciuda îndepărtării, nu aurul, ci doar cuprul îi ademenea pe curajoșii mineri la Kennecott, după ce doi prospectori au dat peste metalul în valoare de 200 de milioane de dolari la începutul anilor 1900, în timp ce le dădeau cailor o pauză de la călătorie. Înființarea Utah Copper Company în 1903 cu ajutorul lui J.P. Morgan și a familiei Guggenheim lua naștere câțiva ani mai târziu.

De fapt, una dintre cele cinci mine a fost numită pe bună dreptate „Bonanza” pentru că avea cea mai bogată concentrație de cupru din lume. Minele au încetat să funcționeze când aprovizionarea s-a diminuat după 1938, orașul rămânând drept un reper istoric național și una dintre cele mai populare atracții din Alaska, situat chiar în inima masivului Wrangell-St. Parcul Național Elias. De asemenea, reperul emblematic al morii roșii, cu aproximativ 14 etaje, deasupra unui ghețar poate fi explorat de vizitatori în turul oficial al orașului Kennecott Mill.

Batsto Village, New Jersey

Înființat în 1766, satul Batsto are o istorie adânc înrădăcinată ca oraș înfloritor de producție de fier și sticlă, cuptorul de fier al lui Charles Read fiind cel mai mare din regiune. A atins apogeul în timpul Revoluției Americane când Batsto, un producător de top de fier, turna articole de uz casnic și muniție pentru armata continentală.

Sfârșitul său prematur a venit în 1874, când un incendiu a năruit peste instalațiile de fabricare a sticlei și a pecetluit soarta cuptoarelor de fier rămase împreună cu 17 case. În timp ce locuitorii au fugit, Batsto a fost vândut la o licitație cu 14.000 de dolari lui Joseph Wharton, un om de afaceri care a reînviat orașul și l-a făcut să prospere din nou prin agricultură.

Blue Heron, Kentucky

Comunitatea minieră abandonată Blue Heron așezată de-a lungul râului Big South Fork a fost cândva punctul central al boom-ului minier din Kentucky în istoria sa de prospectare a aurului. Orașul fantomă Blue Heron vine, de asemenea, complet cu Big South Fork Blue Heron Ghost Train, o experiență demnă de o listă.

orașe fantomă america
Blue Heron este inca unul dintre cele mai cunoscute orase fantoma din America

Bodie, California

Fondat de mineri în 1876 ca oraș cu dealuri bogate în zăcăminte de aur și argint, Bodie a fost rapid invadat de căutătorii de aur, cu peste 20 de așezări pe zi stabilindu-se la sfârșitul anilor 1870. Când populația a ajuns la aproximativ 10.000 de locuitori, era deja cunoscută pentru reputația sa de „mare de păcat”, plină de bărbați aspri, lucrători sexuali, vizuini de opiu și schimburi de focuri alimentate cu whisky.

Iernile aspre i-au forțat pe mulți căutători să se mute în locuri mai bune, în timp ce ultimii rezidenți au plecat în anii 1940. Complet intacte, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe fantomă din America, cele 200 de clădiri dărăpănate ale sale sunt ținute într-o stare de „degradare arestată” de către gardienii parcului. Până în prezent, unele rafturi ale magazinelor rămân aprovizionate cu mărfuri, în timp ce hanurile conțin aceleași mese de biliard cu mingi și tacuri, scaune asortate și tacâmuri care se odihnesc așa cum au fost lăsate acum mai bine de jumătate de secol.

Nelson, Nevada

Fondat de coloniștii spanioli care căutau aur în locul cunoscut sub numele de El Dorado în 1775, abia un secol mai târziu orașul a fost văzut cu adevărat și invadat de alți căutători, mulți dezertori din Războiul Civil crezând în potențialul său. A fost unul dintre cele mai mari boom-uri din Nevada, complet cu dispute, în special cu privire la cel mai cunoscut sit al orașului, mina Techatticup, unde de multe ori aveau loc crime.

Minele au funcționat până când ultimele grame de aur, argint, cupru și plumb au fost extrase până în 1945. Orașul a fost supus inundațiilor  regulate, majoritatea oamenilor fiind nevoiți să se mute, neavând motive să rămână în condiții de viață insuportabile, deși clădirile au rămas intacte.

Dogtown, Massachusetts

Se presupune că acest oraș și-a primit numele fie pentru condițiile de viață asemănătoare câinilor, fie pentru că văduvele de război locale țineau câini pentru protecție. Indiferent de asta, Dogtown a căpătat o atracție legendară despre care chiar și Thoreau a scris la vizita în 1858. O jumătate de secol mai târziu, în timpul Marii Depresii, celebrul antreprenor american care a prezis prăbușirea bursei și mai târziu a candidat pentru președinție, Roger Babson, a instalat 20 de bolovani în ruinele în mare parte împădurite. Acestea cuprind atracții ciudat de îndrăgite pentru turiștii de astăzi care se aventurează în drumeții pentru a vedea mesaje care se pot citi pe bolovani precum „Prosperitatea urmărește serviciul”, „Get a Job” și „Help Mother”.

Frisco, Utah

Un oraș în plină expansiune în trecutul de 6.000 de locuitori, mina lui Frisco a fost, de asemenea, una dintre cele mai profitabile din regiune, cu aur, argint, zinc și cupru. O sumă forfetară chiar și astăzi, resurse în valoare de 60 de milioane de dolari a fost extrasă până în 1885, oamenii câștigând bani serioși.

În curând, orașul a fost plin de tensiune și violență, unde au izbucnit lupte și, se pare, că ar fi comisă o crimă în fiecare zi. Când forțele de ordine au intervenit pentru a opri ravagiile, orașul a fost rapid abandonat în anii 1920. Minele și morile sunt lăsate în urmă ca obiective pentru turiști în acest oraș în umbră, cunoscut drept unul dintre cele mai bântuite orașe fantomă din Occident.

Santa Claus, Arizona

Ca un truc de marketing pentru unii care se află în mijlocul deșertului Mojave, orașul a fost înființat în anii 1930 pentru a atrage bani în regiune cu turiști și prin vânzarea imobilelor. Moș Crăciun era pe străzi în fiecare zi a anului pentru a-și întâlni vizitatorii, în timp ce hanurile și restaurantele din oraș aveau tematică de Crăciun.

Oficiul poștal și ștampila poștale au fost principalele atracții în ultimii ani, copiii din întreaga națiune primind scrisori de la Moș Crăciun care nu veneau de la Polul Nord, ci din Arizona. În curând, scăzând complet din cauza dezinteresului, orașul a intrat în vânzare în 1983, rămânând astăzi doar un bun ocol pe drumul către Kingman sau Barajul Hoover. În timpul vizitei cuiva, clădirile vandalizate, o fântână veche a dorințelor și rămășițele trenului roz pentru copii „Old 1225” deraiat fac niște repere înfricoșător de vesele.

St. Elmo, Colorado

Înființat în 1880, St. Elmo a ajuns rapid să se laude cu aproximativ 2.000 de locuitori și peste 150 de mine ca un oraș bogat în minerit de aur și un popas popular pe Pacific Railroad. Numeroasele hanuri și săli de dans găzduiau oameni, dar totul a scăzut la închiderea tunelului alpin în 1910. Afectat deja de scăderea prețului argintului, ultimul serviciu feroviar s-a oprit în 1922 și, în timp ce unii au rămas pentru a suferi pierderi suplimentare. pentru încă 30 de ani, moartea șefului de poștă și întreruperea serviciului poștal au pus capăt definitiv civilizației în oraș.

Zona trebuie să fi înfuriat pe cineva sus, pentru că chiar și după abandon, a fost supusă numeroaselor incendii. Cu toate acestea, clădirile au rămas intacte, făcând din St. Elmo unul dintre cele mai bine conservate orașe fantomă din America. Turiștii pot sta în cabane istorice în timp ce caută divertisment de pe vechile drumuri miniere în ATV-uri și pescuiesc de-a lungul Chalk Creek, între timp, obținând o privire nefiltrată asupra vieții în timpul boom-ului minier.