Home » Când, unde, cum » Alimente neperisabile. 6 produse pe care e bine să le ai în casă, în caz de urgență

Alimente neperisabile. 6 produse pe care e bine să le ai în casă, în caz de urgență

Alexandru Cazacu / 25.02.2022, 17:49
Alimente neperisabile. 6 produse pe care e bine să le ai în casă, în caz de urgență

Deși toate alimentele vin cu un anumit termen de valabilitate, dacă sunt depozitate în mod corespunzător, unele produse pot fi consumate și după ce depășesc data expirării inscripționată pe ambalaj. De asemenea, unele alimente au un termen de valabilitate mai mare decât altele. Ei bine, noi vă vom prezenta mai departe o serie de alimente neperisabile pe care e bine să le ai în casă.

Alimente neperisabile. Produse pe care e bine să le ai în casă, în caz de urgență

Indiferent dacă este vorba de o calamitate naturală, război sau pandemie, situațiile de urgență pot apărea în orice clipă. Se poate întâmpla în unele cazuri ca alimentele să fie greu de procurat, astfel că e bine să avem în casă toate produsele necesare pentru a putea supraviețui. Așadar, în rândurile de mai jos vă vom prezenta câteva alimente neperisabile pe care e bine să le avem în casă. Acestea rezistă mai mult timp dacă sunt păstrate corespunzător.

Mierea de albine

Încă din cele mai vechi timpuri mierea de albine a fost un aliment foarte important, mai ales datorită beneficiilor pe care le aduce organismului. În plus, mierea rezistă și o perioadă foarte lungă de timp. Conținutul ridicat de zahăr face ca mierea să nu fie atât de afectată de bacterii și alte microorganisme.

Pe lângă faptul că rezistă o perioadă îndelungată, mierea de albine conține foarte mulți nutrienți, carbohidrați și fibre.

Orezul

Printre alimentele neperisabile care nu trebuie să lipsească din casa ta se numără și orezul. Dacă l-ați depozitat corespunzător, acesta poate rezista chiar și pentru o perioadă de cinci ani după expirarea termenului de valabilitate.

Ba chiar mai mult de atât, dacă îl depozităm într-un recipient vidat, orezul poate rezista chiar și peste 15 ani. Pe lângă toate acestea, orezul se gătește și este foarte sățios.

Carnea deshidratată

Pentru a obține necesarul zilnic de proteine, carnea deshidratată este numai bună, în cazul în care situațiile de urgență nu durează mai mult de câteva luni. Putem achiziționa carne deshidrată din magazine, însă o putem prepara chiar și noi. Însă și acest aliment trebuie ținut într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.

Alimente neperisabile pe care trebuie să le ai în caz de urgență
Alimente neperisabile – carnea deshidratată

Fasolea

De asemenea, fasolea îți dă repede senzația de sațietate, datorită conținutului ridicat de fibre. Deși fasolea uscată fierbe mai greu, dacă este depozitată corect poate rezista chiar și pentru o perioadă mai lungă de 20 de ani.

Cu toate acestea, nu trebuie ținută în razele soarelui sau într-un mediu umed. Așadar, în cazul unei situații de urgență nu strică să avem provizii de fasole.

Alimente neperisabile – Conservele

Tot în lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din casă intră și cele la conservă. Când vine vorba de situații de urgență, conservele sunt alegerea perfectă. De obicei au un timp scăzut de gătire (sau nu trebuie gătite), iar termenul de valabilitate este foarte mare. Tot ceea ce trebuie să faci este să le păstrezi într-un loc răcoros și uscat. Trebuie însă să avem în vedere că după ce au fost desfăcute conservele trebuie consumate în cel mai scurt timp.

Untul de arahide

Chiar și celebrul unt de arahide poate fi trecut pe lista de alimente neperisabile. Chiar dacă data expirării este depășită, acesta poate rezistă încă cel puțin 2-3 ani. Evident, dacă a fost depozitat cum trebuie.

Conține foarte multe grăsimi și este perfect în situația în care nu ai acces la alimente. La fel ca și conservele, după ce ai desfăcut borcanul cu unt de arahide, trebuie să consumi conținutul cât mai repede.